Η ΕΕ υποκύπτει στις πιέσεις των Big Tech και Τραμπ – Αναβάλλονται οι αυστηροί κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Κοινοποίηση:
2025-08-25T211948Z_141843309_RC2IEGA4CSJO_RTRMADP_5_USA-INTEL-TRUMP

Σε άτακτη υποχώρηση οδηγήθηκε η ΕΕ υποκύπτοντας στις πιέσεις του Λευκού Οίκου και των αμερικανικών Big Tech σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη και την προστασία προσωπικών δεδομένων, εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Κομισιόν παρουσίασε το πακέτο «Digital Omnibus», το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από την αντιπαράθεση με τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες αντιδρούσαν στον έλεγχο και τους περιοριστικούς κανόνες που σχεδίαζαν οι Ευρωπαίοι.

Με βάση το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκε, η ΕΕ αναβάλει τουλάχιστον έως το 2027 την εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων διαχείρισης κινδύνου και εποπτείας για την τεχνητή νοημοσύνη «υψηλού ρίσκου», ενώ θα επιτρέψει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα για την εκπαίδευση μοντέλων.

Οι αλλαγές τροποποιούν το νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και αρκετούς άλλους κανόνες που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο και την τεχνολογία, μειώνουν επίσης τα αναδυόμενα παράθυρα για cookies στους ιστοτόπους που ζητούσαν την άδεια των χρηστών για χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, και περιορίζουν τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Το κάναμε για την ανταγωνιστικότητα» υποστήριξε η Κομισιόν

Η επικεφαλής τεχνολογίας της ΕΕ, Χέννα Βίρκουνεν, ισχυρίστηκε πως οι αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από τους εκπροσώπους των 27 κρατών μελών, αποφασίστηκαν για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω της απλοποίησης των κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία δεδομένων.

«Εχουμε ταλέντο, υποδομές και μια μεγάλη ενιαία αγορά. Αλλά οι εταιρείες μας, ειδικά οι νεοφυείς και οι μικρές επιχειρήσεις, συχνά εμποδίζονται από στρώματα άκαμπτων κανόνων», δήλωσε.

Big Tech: «Καλές οι αλλαγές, αλλά θα μπορούσαν και καλύτερες»

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το λόμπι των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε την προηγούμενη ρυθμιστική προσέγγιση της Ευρώπης και χαιρέτισε τις αλλαγές, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτές δεν είναι τόσο βαθιές όσο επιθυμούσε.

«Δυστυχώς, το Omnibus χάνει κρίσιμες ευκαιρίες να αυξήσει το παρωχημένο όριο υπολογιστικής ισχύος για τον εντοπισμό μοντέλων ΤΝ που ενέχουν “συστημικό κίνδυνο”, και δεν επιλύει προβληματικές διατυπώσεις σχετικά με την εξωεδαφικότητα των διατάξεων περί πνευματικών δικαιωμάτων, που συγκρούονται με τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η Computer & Communications Industry Association, στην οποία συμμετέχουν η Google, η Apple και η Meta.

«Παράδοση» στις εταιρείες τεχνολογίας

Στον αντίποδα, οργανώσεις για τα δικαιώματα ιδιωτικότητας επέκριναν τις μεταρρυθμίσεις ως υποχώρηση προς όφελος των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση στα ψηφιακά δικαιώματα της Ευρώπης εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Μαξ Σρεμς, ιδρυτής της αυστριακής οργάνωσης NOYB – European Center for Digital Rights. «Όταν η Επιτροπή λέει ότι “διατηρεί τα υψηλότερα πρότυπα”, αυτό ξεκάθαρα δεν ισχύει. Προτείνει την αποδυνάμωση αυτών των προτύπων».

Ο Τζιανκλάουντιο Μαλγκιέρι, αναπληρωτής καθηγητής δικαίου και τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία, ανέφερε στο Al Jazeera ότι οι προτάσεις δείχνουν μια απομάκρυνση από την προσέγγιση που βασίζεται στα δικαιώματα και που ξεχώριζε την Ευρώπη από τις ΗΠΑ. «Αν υιοθετηθούν ως έχουν, οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να μετακινήσουν το ευρωπαϊκό μοντέλο προς μια πιο επιτρεπτική, βιομηχανικά καθοδηγούμενη προσέγγιση στην ΤΝ και τη χρήση δεδομένων, τη στιγμή που ο κόσμος περιμένει να δει αν η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική», τόνισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response