Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ακόμη πρόωρο να εκφραστεί η χώρα του για τη σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μερκοσούρ, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας.
Η ζώνη Μερκοσούρ, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία, αποτελεί σημαντική αγορά για την ΕΕ, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον έλεγχο των εισαγόμενων τροφίμων.
Η γαλλική κυβέρνηση, που είχε εκφράσει έντονη αντίθεση στη συμφωνία, δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενθαρρύνεται από την προτεινόμενη ρήτρα διασφάλισης. Όπως τόνισε ο Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «οι προσπάθειες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία των πιο ευάλωτων τομέων και των Ευρωπαίων καταναλωτών».






