Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρωτοφανές αστυνομικό θρίλερ με… επίκεντρο το Παρίσι και προεκτάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά τον εντοπισμό του μαύρου Seat Leon που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές για να σπείρουν το θάνατο το βράδυ της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα.
Μετά από μεγάλη κινητοποίηση οι γαλλικές Αρχές κατάφεραν να το εντοπίσουν στο προάστιο Μοντρέιγ.
Μέσα στο όχημα βρέθηκαν σύμφωνα με γαλλικές δικαστικές πηγές τουλάχιστον τρία τυφέκια καλάσνικοφ, ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις. Εκτός των όπλων ωστόσο, όπως μεταδίδουν γαλλικά Μέσα, έχουν εντοπιστεί και πολλά δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία η σήμανση εξετάζει στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των τρομοκρατών και η ταυτότητά τους.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την παρουσία ενός μαύρου Seat το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες των επιθέσεων εναντίον μπαρ και εστιατορίων σε τρεις τοποθεσίες του ανατολικού Παρισιού.
Ο εντοπισμός του οχήματος πάντως, όπως τονίζεται από γαλλικά Μέσα, ενισχύει τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες ως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στη γαλλική πρωτεύουσα, που θέλουν τον αριθμό των δραστών να είναι συνολικά περισσότεροι από τους οκτώ που κατέληξαν νεκροί μετά το τρίωρο μακελειό στο Παρίσι.
Ταυτοποιήθηκε τουλάχιστον ένας δράστης
Ο Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ είναι ο πρώτος από τους δράστες που έφεραν εις πέρας την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που αναγνωρίστηκε και το όνομά του δόθηκε στη δημοσιότητα. Και αναγνωρίστηκε χάρη στο αποτύπωμα ενός δαχτύλου του, που κόπηκε όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα στο θέατρο Bataclan.
Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1985 στην Κουρκουρόν, 25 χλμ. νότια του Παρισιού, είχε αλγερινή καταγωγή και ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ είχε επίσης δύο αδελφούς και δύο αδελφές, σύμφωνα με τη Journal du Centre. Ένας από τους αδελφούς του είχε ένα μπαρ με ναργιλέδες στην Σαρτρ. Ο πατέρας του, ο αδερφός του, η νύφη του και άλλα τρία άτομα που σχετίζονταν μαζί του έχουν συλληφθεί.

Ζούσε τουλάχιστον έως το 2012 στη γειτονική πόλη Σαρτρ. Η Le Monde αναφέρει επικαλούμενη πηγές της πως ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είναι πολύ πιθανόν να πέρασε μερικούς μήνες στη Συρία το χειμώνα του 2013-2014, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από το πέρασμά του από την Τουρκία.
Το βράδυ της Παρασκευής, στις 21:40 (τοπική ώρα), ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είναι ένας από τους τρεις άνδρες που βγαίνουν από ένα μαύρο Polo και εισβάλλουν στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ανοίγουν πυρ κατά ριπάς εν μέσω της συναυλίας. Σε σύντομη συνομιλία που είχαν με την αστυνομία πριν ανατινάξουν την αίθουσα, μίλησαν για τη Συρία και το Ιράκ. Άφησαν πίσω τους 89 νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες.
Ο Μοστεφαΐ ήταν γνωστός στην αστυνομία. Από το 2004 έως το 2010 είχε καταδικασθεί οκτώ φορές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου (οδήγηση χωρίς άδεια, εξύβριση, ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι συνδέεται με τοπικά λαθρεμπόρια ναρκωτικών, σύμφωνα με τη Journal du Centre). Ωστόσο ουδέποτε φυλακίσθηκε.
Ο νεαρός άνδρας βρισκόταν πάντως στα ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών από το 2010, όταν είχε εντοπισθεί ως ύποπτος για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. «Ωστόσο το όνομά του δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε φάκελο που σχετίζεται με κάποια τρομοκρατική επιχείρηση», διευκρίνισε το Σάββατο, ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο δήμαρχος της Σαρτρ, ο Ζαν-Πιέρ Γκορζ, θυμάται πως «από το 2012 δεν κινούνταν καθόλου. Δεν έκανε θόρυβο. Δεν είχε κάποια γνωστή επαγγελματική δραστηριότητα και απ’ ό,τι φαίνεται, αν και η πληροφορία αυτή ελέγχεται, ζούσε σε εργατική κατοικία της συνοικίας Λα Μαντλέν». Ωστόσο στη συνοικία αυτή ορισμένοι κάτοικοι είπαν πως πίστευαν ότι ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είχε εγκαταλείψει την πόλη «εδώ και δύο, ακόμη και τρία χρόνια».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Le Monde, ο καμικάζι του Μπατακλάν είχε απουσιάσει μερικούς μήνες από τη Λα Μαντλέν για να πάει στη Συρία. Το φθινόπωρο του 2013 πέρασε από την Τουρκία και οι υπηρεσίες πληροφοριών ξαναβρίσκουν τα ίχνη του την άνοιξη του 2014, παρακολουθώντας μια μικρή ομάδα σαλαφιστών στη Σαρτρ. Τότε θεωρούνταν απλό μέλος της ομάδας.
Σύμφωνα με τη Journal du Centre, ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ «ακολούθησε έναν ριζοσπαστικό ισλαμιστή» που είχε μεταβεί πολλές φορές στην περιοχή για προσηλυτισμό, έναν Μαροκινό κάτοικο Βελγίου.

«Σήμερα το ζήτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ένα δίκτυο στη Σαρτρ ή αν ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ ήταν ένα μεμονωμένο άτομο που σχετιζόταν με βελγικά ή άλλα δίκτυα», λέει ο δήμαρχος της Σαρτρ Ζαν-Πιέρ Γκορζ.
Το Σάββατο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αστυνομικοί ερεύνησαν τα σπίτια του πατέρα και ενός από τους αδελφούς του Ισμαήλ Μοστεφαΐ και έθεσαν υπό κράτηση τους δύο άνδρες για να ελέγξουν τις καταθέσεις τους. Πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο αδελφός του τρομοκράτη, ηλικίας 34 ετών, εμφανίσθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα του Κρετέιγ πριν τεθεί υπό κράτηση». Κατέθεσε ότι δεν είχε επαφή μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια έπειτα από μια οικογενειακή διένεξη, πρόσθεσε όμως ότι εξεπλάγη όταν έμαθε πως ριζοσπαστικοποιήθηκε.
Μπαράζ συλλήψεων και στις Βρυξέλλες
Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί από χθες σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στην συνοικία Μολενμπέκ πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι, όπου δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.
«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν», δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.
Βελγικά και γαλλικά Μέσα χαρακτηρίζουν το Μολενμπέκ ως «σφηκοφωλιά» τζιχαντιστών, καθώς όπως αναφέρουν εκεί βρίσκουν καταφύγιο όσοι ακραίοι ισλαμιστές επιστρέφουν από το μέτωπο της Συρίας. Εδώ και 20 χρόνια, εκεί είχαν διαμείνει οι δράστες πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, από τον δολοφόνο του διοικητή Μασούντ το 2001 στο Αφγανιστάν έως τον δράστη του φονικού στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Μέχντι Νεμούς, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους τον Μάιο του 2014.
«Έγιναν πέντε συλλήψεις που συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι», δήλωσε η Φρανσουάζ Σεπμάν, δήμαρχος της κοινότητας Μόλενμπικ των Βρυξελλών όπου η αστυνομία πραγματοποίησε χθες, Σάββατο, σειρά επιδρομών.
Εισαγγελείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των συλλήψεων. Αργά χθες το βράδυ είχαν πει πως τουλάχιστον τρία πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Γάλλοι και βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν πως ένα αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στο Παρίσι κοντά στην αίθουσα συναυλιών όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η πιο πολύνεκρη από τις επιθέσεις, είχε μισθωθεί στο Βέλγιο.
Ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας και επιτήρησης των γαλλο-βελγικών συνόρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Οι συλλήψεις στο Μόλενμπικ «συνδέονται με ένα αυτοκίνητο Polo γκρίζου χρώματος που μισθώθηκε στο Βέλγιο και βρισκόταν μπροστά από την αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Γκινς στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
«Αυτός που μίσθωσε το όχημα ήταν Βέλγος. Τον γνωρίζαμε μέσω του αδελφού του», πρόσθεσε ο υπουργός διευκρινίζοντας πως αυτός ο τελευταίος έχει φάκελο.
Από την πελυρά του, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε πως ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις φέρει βελγικές πινακίδες και είχε μισθωθεί από έναν Γάλλο που κατοικεί στο Βέλγιο.
Φωτιά και τσεκούρι στους ισλαμοφασίστες άμεσα !