Η σοκολάτα έγινε είδος πολυτελείας – Αυξήσεις έως 46% μέσα σε… 7 μήνες

Κοινοποίηση:
sokolata

Η σοκολάτα είναι ένα από τα είδη που γνωρίζουν ραγδαίες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις κακάο, λόγω κλιματικής κρίσης και ασθενειών στις καλλιέργειες.

Η σοκολάτα βλέπει την τιμή της να ανεβαίνει σε ιστορικά υψηλά, προκαλώντας προβληματισμό στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στο καταναλωτικό κοινό. Οι εκτεταμένες ζημιές στις φυτείες κακάο στη Δυτική Αφρική, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων και φυτοασθενειών, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της προσφοράς.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως και το υψηλό κόστος παραγωγής εντείνουν περαιτέρω την κρίση.

Μάλιστα, οι τιμές στη σοκολάτα έχουν αυξηθεί έως και 46% μέσα στους τελευταίους 7 μήνες.

Οι λόγοι πίσω από τις αυξήσεις στη σοκολάτα
Η σοκολάτα δεν είναι πλέον μια φθηνή καθημερινή απόλαυση. Οι αυξήσεις επηρεάζουν όχι μόνο τις λιανικές τιμές, αλλά και το κόστος παραγωγής για ζαχαροπλαστεία, καφέ και επιχειρήσεις τροφίμων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά κακάο.

Οι βασικοί λόγοι της αύξησης:

Κλιματική κρίση: Ακραίες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις πλήττουν τις καλλιέργειες κακάο
Ασθένειες φυτών: Παθογόνα καταστρέφουν τις σοδειές στις κύριες χώρες παραγωγής.
Αύξηση κόστους παραγωγής: Εργατικά, ενέργεια, μεταφορικά.
Αυξημένη παγκόσμια ζήτηση & μειωμένη προσφορά

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response