Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι συμβάσεις για τις φρεγάτες Belharra

Κοινοποίηση:
fdi_belharra

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την «Έγκριση σχεδίων Συμβάσεων στον τομέα της άμυνας για την τροποποίηση των υπό στοιχεία 016B/21 και 017Β/21 Συμβάσεων για την προμήθεια φρεγατών τύπου «FDI HN» και την εν συνεχεία υποστήριξή τους» από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής από τη ΝΔ. Το καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης ολοκληρώνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου και επί των άρθρων του, τόνισε ότι με τις φρεγάτες Belharra και την αναβάθμισή τους «ενισχύεται ο στόλος τόσο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « από την αυστηρή άμυνα περνάμε ξεκάθαρα και σε επιθετικές δυνατότητες». Για την τιμή της απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας υποστήριξε πως «αυτή έχει παραμείνει στο ίδιο επίπεδο για την βασική της διαμόρφωση σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες, η διαφορά στην τιμή της οφείλεται στην ναυπηγική αλλαγή που υφίστατο από Belharra επιπέδου Standard 2 σε επίπεδο Standard 2++» . Κάλεσε τα κόμματα στις αξιολογήσεις του κόστους που κάνουν να συνεκτιμούν τις τροποποίησεις ενός εν εξελίξει ναυπηγικού προγράμματος, την διεθνή συγκυρία που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά αμυντικού υλικού την περίοδο που διεξήχθη η διαπραγμάτευση, αλλά και τις τροποποιήσεις που επέρχονται σύμφωνα με τα διδάγματα των πρόσφατων συγκρούσεων.

Στο γιατί χρειαζόμαστε αυτές τις φρεγάτες, ο κ. Διαβάκης εξήγησε ότι «οι επιχειρήσεις θαλασσίου και εναερίου ελέγχου για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε απόσταση από τις ακτές μας απαιτούν επιτόπια παρουσία σε μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον πλούσιο σε απειλές και παρεμβολές παράλληλα με την δυνατότητα προβολής πυρός σε μεγάλο ύψος, μεγάλη απόσταση και πέρα από τον ορίζοντα» όπως είναι οι φρεγάτες αυτές για τέτοιες αποστολές.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ιστορικό» σημειώνοντας την συμβολή που θα έχει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία κατά 25% σε κεντρικούς τομείς της κατασκευής αλλά και την μακροχρόνια και μελλοντική εμπλοκή της σε εργασίες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΚΚΕ και Νέα Αριστερά θα θα διεξάγουν Επιχειρήσεις Αμύνης με «Κανώ και φιλότιμο». Οι λοιποί πρέπει να εξασφαλίσουν απαντήσεις για τον εξοπλισμο. Πότε θα τοποθετηθεί, τι θα περιλαμβάνει. Πόσο θα κοστίσει. Το κόστος περιλαμβάνεται στην Συμφωνία η πληρώνουμε με τον Εξοπλισμό και παραλαμβάνουμε χωρίς. Αυτά είναι τα πολύ χρήσιμα και ιδιαιτέρως κρίσιμα, για να μην πηγαίνουμε από ένα «σκάνδαλο» σε άλλο, είτε πραγματικό είτε κατά φαντασίαν. Η Αντιπολίτευσις δεν καλείται να είναι «παρούσα» σε μίζες και υποχωρήσεις, αλλά σε διευκρινήσεις απαιτήσεις και αναβαθμίσεις με ελάχιστο κόστος και περισσότερη Ελληνική Συμμετοχή.. Οι Πατριώτες όλων των Παραταξεων ελπίζουμε σε αυτούς ότι θα πράξουν ότι καλύτερο με Ευθύνη και όχι με «ευθύνες». Αυτήν τη υπέρτατη υπηρεσία μπορεί να προσφέρει η Αντιπολίτευσις, και μόνον Αυτή. Να δούμε ποιός

Comments are closed.