Σφοδρή επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και βασικός κυβερνητικός σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «έμμεσο πόλεμο» με την Τουρκία μέσω τρίτων.
Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ δρα εχθρικά απέναντι στην Τουρκία σε σειρά γεωπολιτικών μετώπων – από τη Συρία και την Παλαιστίνη, μέχρι τον Λίβανο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Ισραήλ «στηρίζει οποιαδήποτε ομάδα είναι εχθρική προς την Τουρκία», ενώ στόχος του είναι «να μας περικυκλώσει».
Ο Τούρκος πολιτικός μίλησε επίσης για την ανάγκη σύστασης κοινής αμυντικής δύναμης κατά του Ισραήλ, καλώντας τις ισλαμικές χώρες να υποστηρίξουν την τουρκική πρόταση. Όπως είπε, η στάση του Ισραήλ «δεν είναι βιώσιμη» και πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει διεθνούς δικαίου, εάν συνεχιστεί η επεκτατική πολιτική του.
Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε επιπλέον το Ισραήλ για γενοκτονία και απηύθυνε προειδοποίηση ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, είχε προτείνει την ίδρυση τριμερούς γεωπολιτικής συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας, με στόχο –όπως είπε– την αντιμετώπιση της αμερικανο-ισραηλινής «συμμαχίας του κακού».