Έντονη αντίδραση από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν τα τεχνικά προβλήματα που σημειώθηκαν κατά την άφιξή του στο κτίριο του ΟΗΕ, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Κάρολιν Λέβιτ, να αφήνει αιχμές περί εσκεμμένης ενέργειας από εργαζομένους του Οργανισμού.
Η ίδια ανήρτησε άρθρο των Times αφήνοντας να εννοηθεί πως η βλάβη στις κυλιόμενες σκάλες ίσως να μην ήταν τυχαία, προειδοποιώντας μάλιστα πως, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, «θα πρέπει να γίνουν απολύσεις». Η αναφορά αφορά την ώρα άφιξης του Τραμπ στο κτήριο, όταν οι κυλιόμενες σκάλες σταμάτησαν ξαφνικά, αναγκάζοντας τόσο τον ίδιο όσο και τη συνοδεία του να ανέβουν με τα πόδια.
Ο ίδιος ο Τραμπ, με ανάρτησή του, ανέφερε ότι ήταν «τιμή» του να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι εστίασε στα ζητήματα ενέργειας και μετανάστευσης. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κάνει χιούμορ για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε: «Το οτοκιού χάλασε, οι σκάλες σταμάτησαν, αλλά η ομιλία ίσως να έγινε πιο ενδιαφέρουσα τελικά», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του, ο Τραμπ επιτέθηκε σε μια σειρά από παγκόσμιες πολιτικές, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή «τη μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών» και υποστηρίζοντας πως πολλές χώρες «οδεύουν στην καταστροφή».
Το επεισόδιο με τον εξοπλισμό τεκμηριώνεται και σε βίντεο, όπου φαίνεται η Μελάνια Τραμπ να προηγείται στις σκάλες, ενώ ο πρώην πρόεδρος και οι συνεργάτες του την ακολουθούν πεζοί λόγω της βλάβης.
Κατά την ομιλία του, το οτοκιού σταμάτησε ξαφνικά, χωρίς όμως να τον εμποδίσει να συνεχίσει – αυτοσχεδίασε με άνεση, παρότι ακούστηκε να απειλεί με… «σοβαρά προβλήματα» τον υπεύθυνο εξοπλισμού.
Παρά τις τεχνικές αναποδιές, η παρουσία του Τραμπ στον ΟΗΕ δεν πέρασε απαρατήρητη, τόσο για τα λεγόμενά του όσο και για το παρασκήνιο που ακολούθησε.