Κρίση ακρίβειας περνάει η Ιαπωνία, με τους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού να χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους καταναλωτές, που βλέπουν τιμές ρεκόρ στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Όλοι σοκάρονται όταν βλέπουν την τιμή», λέει η Kimiko Sato, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Sato Shokudo απέναντι από το λιμάνι Oshidomari του Rishiri, το οποίο η οικογένειά της λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Ενώ ο αχινός θεωρείται παραδοσιακά προϊόν πολυτελείας, η απαγορευτική τιμή τον έχει καταστήσει απρόσιτο ακόμη και για ειδικές περιστάσεις για πολλά νοικοκυριά στην Ιαπωνία, όπου η ραγδαία αύξηση του κόστους των τροφίμων έχει καταστεί επείγον ζήτημα για τις αρχές στο Τόκιο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αποδώσει την ευθύνη για την απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων κυρίως στην ανοδική πίεση που ασκεί το αδύναμο γιεν στις τιμές των εισαγωγών, αλλά τώρα και οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελούν κίνδυνο.
Στο Rishiri, τα αλιεύματα αχινού έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Tatsuaki Yamakami, εκτελεστικό διευθυντή της Αλιευτικής Συνεταιριστικής του Rishiri, συνεχίζοντας μια τάση που παρατηρεί εδώ και μερικά χρόνια.
«Οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα λόγω της χαμηλής αλιευτικής παραγωγής», δήλωσε ο Γιαμακάμι, ένας βετεράνος του κλάδου με 40 χρόνια εμπειρίας. «Νομίζω ότι φταίει η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας… είναι μια ανησυχητική κατάσταση». Σύμφωνα με τον Yamakami, η υψηλότερη τιμή για 10 κιλά αχινού bafun του Rishiri, ο οποίος ευδοκιμεί σε κρύα νερά, έχει εκτοξευθεί στα 90.000 γιεν (523 ευρώ) —περισσότερο από το διπλάσιο των περίπου 40.000 γιεν (242 ευρώ) πριν από δύο χρόνια.