Επίσημη κατάσταση λιμού κήρυξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ακραία πείνα και έλλειψη βασικών τροφίμων. Οργανώσεις βοήθειας αναφέρουν ότι η έλλειψη τροφής και καυσίμων, σε συνδυασμό με την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν επιδεινώσει την κρίση.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό μέσο, τα επίπεδα υποσιτισμού έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με τα παιδιά να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα. «Είναι ένας λιμός του 21ου αιώνα», αναφέρει ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση αυτή προωθείται «ανοιχτά από ορισμένους Ισραηλινούς ηγέτες ως όπλο πολέμου».
Από την πλευρά του, το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «ψευδή» και υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε παραπληροφόρηση από τη Χαμάς. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν εφαρμόζει πολιτική λιμού, αλλά στρατηγική «πρόληψης του λιμού», επικαλούμενο στοιχεία που δείχνουν τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η αντιπαράθεση αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι αναφορές για χιλιάδες θύματα από πείνα και ασθένειες συνεχώς αυξάνονται. Οι εικόνες λιπόσαρκων παιδιών και η καταγγελία για θανάτους από υποσιτισμό εντείνουν τις πιέσεις προς την διεθνή κοινότητα, ενώ οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας τονίζουν ότι οι ανάγκες στη Γάζα ξεπερνούν κατά πολύ τη βοήθεια που παρέχεται.
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνέχισε τις απειλές κατά της Χαμάς, δηλώνοντας ότι η Γάζα θα υποστεί «ισοπέδωση» αν η οργάνωση δεν συμφωνήσει στους όρους του Ισραήλ για τη διακοπή των εχθροπραξιών. Παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ, οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας επιμένουν ότι τα επίπεδα πείνας στη Γάζα είναι δραματικά, με πάνω από 100.000 κάτοικους να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ οι επικρίσεις για τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις φρικαλέες συνθήκες ζωής στη Γάζα γίνονται ολοένα και πιο έντονες.
Η Παναγια που ηταν και μανα εαν υπηρχε φυσικα δεν μπορει να βοηθησει η ειναι σε αδεια 15αυγουστου παρεα με τον Κουλη και δεν προκανε? Και αντε εκει κανει κουμαντο ο Αλαχ ο οποιος και αυτος εχει τις δουλιτσες του αλλα στην Ουκρανια που εχει χριστιανους η στην Συρια τι στο καλο κανει? Μονο να κλαιει η να ριχνει δακρυα ξερει για να πλακωνουν τα θυματα να πληρωνουν κανενα κερι ? Καλα για το γιο της και τους χιλιαδες αγιους ξερουμε.Εινα στις πισινες τους στο παραδεισο.
Η Χαμας που πάει με φορτηγά και παίρνει την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν διάφορες χώρες γιατί δεν τους δίνει ;