Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Τζέφρι Χίντον, προέτρεψε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να συνεργαστούν στην εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ώστε αυτή να μην είναι σε θέση να βλάψει την ανθρωπότητα, προειδοποιώντας ότι η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία πιθανότατα σύντομα θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (WAIC) στη Σαγκάη το Σάββατο, ο Χίντον δήλωσε ότι παρά τα αποκλίνοντα εθνικά συμφέροντα, καμία χώρα δεν θέλει η Τεχνητή Νοημοσύνη να κυριαρχήσει επό της ανθρωπότητας.
Σημείωσε ότι η διεθνής συνεργασία σήμερα προς το παρόν είναι μη εφικτή σε επιθετική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ─ όπως «κυβερνοεπιθέσεις, θανατηφόρα αυτόνομα όπλα ή ψεύτικα βίντεο για χειραγώγηση της κοινής γνώμης». Ωστόσο, τα έθνη θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα «δίκτυο θεσμών» για να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της εξαιρετικά έξυπνης Τεχνητής Νοημοσύνης «που δεν θέλει να ξεφορτωθεί τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Χίντον. Συνέκρινε αυτήν την προτεινόμενη συνεργασία με τη σοβιετική-αμερικανική συνεργασία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Χίντον, που συχνά αναφέρεται ως ο «Νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης», παρομοίασε την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης με την «εκτροφή ενός μικρού τίγρη» που θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο μόλις ωριμάσει.
«Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές αν έχεις ένα τιγράκι για κατοικίδιο. Σκέψου ότι πρέπει να το εκπαιδεύσεις με τέοιο τρόπο έτσι ώστε να μην θέλει ποτέ να σε σκοτώσει ή να σε ξεφορτωθεί», είπε ο επιστήμονας.
Εξήγησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιθανό να επιδιώξει να αποκτήσει ολοένα και περισσότερο έλεγχο προκειμένου να μπορέσει να επιτύχει τα καθήκοντά της καθώς γίνεται όλο και πιο έξυπνη και ότι η απλή «απενεργοποίησή της» όταν έρθει η ημέρα και ξεπεράσει τις διανοητικές ικανότητες της ανθρωπότητας δεν θα είναι δυνατόν.
«Εμείς θα είμαστε σαν τρίχρονα παιδάκια και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σαν ενήλικας», είπε ο Χίντον.
Μιλώντας στον Τύπο αργότερα την ίδια ημέρα, σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο για τα «λογικά» έθνη να συνεργαστούν επί αυτού του θέματος, αλλά είπε ότι μπορεί να είναι «δύσκολο» για τις ΗΠΑ υπό «την τρέχουσα διοίκησή τους».