Η Γερμανία εξοπλίζεται για πλήγμα σε βάθος – Νέα γενιά επιθετικών drones

Κοινοποίηση:
German Armed Forces drone flies through European upper airspace

Η Γερμανία ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα φάση της αμυντικής του στρατηγικής, αναπτύσσοντας drones με δυνατότητα πλήγματος σε βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Το πρόγραμμα αφορά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που θα μπορούν να εκτελούν επιχειρήσεις υψηλής ακρίβειας σε μεγάλες αποστάσεις, ενισχύοντας την ικανότητα της χώρας για επιθετική αποτροπή.

Ποιοι συμμετέχουν στο project:

  • Η Airbus Defence, σε συνεργασία με την αμερικανική startup Kratos
  • Η Rheinmetall, μαζί με την εξειδικευμένη εταιρεία drones Anduril
  • Η startup Helsing, με έδρα το Μόναχο, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τον στρατό

Σύμφωνα με την Handelsblatt, τρία κοινοπραξίες εργάζονται ήδη πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις, αφού η γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) απέστειλε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μεγάλες αμυντικές εταιρείες και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

Δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημος διαγωνισμός, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη προκαταρκτικές συνομιλίες με εμπλεκόμενους φορείς.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την ύπαρξη των σχετικών συζητήσεων, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ποια η στρατηγική σημασία του προγράμματος

Η ανάπτυξη drones «βαθέος πλήγματος» (deep-strike drones) εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Γερμανίας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη και της συνεχιζόμενης ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Η ύπαρξη UAV με μεγάλη ακτίνα δράσης και υψηλή ακρίβεια προσφέρει τη δυνατότητα:

Εκτέλεσης στρατηγικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές

Υποστήριξης επιχειρήσεων χωρίς την άμεση εμπλοκή επανδρωμένων αεροσκαφών
Ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ γενικότερα
Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρείες όπως η Kratos και η Anduril έχουν ήδη συνεργαστεί με το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ σε προγράμματα αυτόνομων οπλικών συστημάτων, κάτι που φανερώνει τον τεχνολογικό προσανατολισμό της Γερμανίας προς την αμερικανική εμπειρία.

Η Γερμανία σε αναζήτηση αμυντικής αυτονομίας

Η νέα αυτή πρωτοβουλία καταδεικνύει την πρόθεση του Βερολίνου να ενισχύσει την στρατηγική του ανεξαρτησία, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναθεωρεί τις δομές της άμυνας και της ασφάλειάς της. Η ανάπτυξη εγχώριων ή κοινοπρακτικών drones με δυνατότητες προσβολής στόχων σε βάθος δεν περιορίζεται μόνο στο επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά έχει και σημαντικές βιομηχανικές και τεχνολογικές προεκτάσεις.

Εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει, θα μπορούσε να καταστήσει τη Γερμανία έναν από τους βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή τεχνολογία επιθετικών UAV, καλύπτοντας το υφιστάμενο κενό μεταξύ αναγνώρισης και προσβολής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response