ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ» ΕΣΥ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΠΙΛΟΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 40 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΓΙΑ ΤΟΥΣ Λ@ΘΡΑΙΟΥΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Κοινοποίηση:
Pilotos-zeus

Ένα περιστατικό που ήρθε στο φως μέσω του δημοσιογράφου Κώστα Σαρικά, αναδεικνύει τις σοβαρές στρεβλώσεις και αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το Ελληνικό σύστημα υγείας!-Ζήτησαν από πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας να πληρώσει 40 ευρώ για εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο-Αν ήταν λαθρομετανάστης θα ήταν δωρεάν

Το συμβάν έλαβε χώρα σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάτρας και αφορά έναν εν ενεργεία ιπτάμενο σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος, μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που ευτυχώς ξεπεράστηκε, επισκέφθηκε δημόσια δομή υγείας για προληπτική αξονική τομογραφία.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για στρατιωτικό, του ζητήθηκε να καταβάλει το ποσό των 40 ευρώ για τη διαγνωστική εξέταση, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρικάς σε ανάρτησή του στο X, «αν ο ασθενής είχε ζητήσει άσυλο, η εξέταση θα ήταν δωρεάν». Η δήλωση αυτή προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και αναδεικνύει το αίσθημα αδικίας που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη.

 Το συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο προκύπτει από το άρθρο 39 του Νόμου 5195/2025 (ΦΕΚ Α’ 73/09.05.2025), το οποίο ορίζει τη συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, σε ποσοστό 15% για διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και σε ιδιωτικές κλινικές ή εργαστήρια συμβεβλημένα με το δημόσιο σύστημα.

Αυτό είναι το Ελληνικό σύστημα υγείας!-Ζήτησαν από πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας να πληρώσει 40 ευρώ για εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο-Αν ήταν λαθρομετανάστης θα ήταν δωρεάν

Ειδικότερα, το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί γενικά απαλλάσσονται από την οικονομική συμμετοχή στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, με εξαιρέσεις που περιλαμβάνουν τις οδοντοπροσθετικές εργασίες σε ιδιωτικά οδοντιατρεία και τις διαγνωστικές εξετάσεις σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας, όπου επιβάλλεται η εν λόγω συμμετοχή. Σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση.

Σε αντίθεση με την παραπάνω πρακτική, το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άλλες κατηγορίες μεταναστών. Αυτή η πρόσβαση υλοποιείται μέσω δημοσίων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, δημοτικών ιατρικών κέντρων, καθώς και μέσω ειδικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών αυτών των ομάδων. Επιπλέον, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) λειτουργούν εργαστήρια για βασικές εξετάσεις, ενώ ιατρική φροντίδα παρέχεται και σε δομές φιλοξενίας με τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και διεθνών οργανισμών όπως ο ΔΟΜ.

Αυτή η διπλή πραγματικότητα – όπου ένας Έλληνας στρατιωτικός καλείται να συμμετάσχει οικονομικά στην υγειονομική του περίθαλψη, ενώ μετανάστες έχουν πλήρη και δωρεάν πρόσβαση – πυροδοτεί συζητήσεις γύρω από τη δικαιοσύνη και την ισότητα στο σύστημα υγείας της χώρας. Η υπόθεση του πιλότου φέρνει στο φως όχι μόνο νομικές ασάφειες, αλλά και κοινωνικές αντιφάσεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να υπηρετεί το συμφέρον όλων των πολιτών με αμεροληψία και αξιοπρέπεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Οι λαθρό έχουν και προτεραιότητα.
    Πάλι καλά που πρόλαβε να κάνει τις εξετάσεις
    ΤΟΜΑΡΙΑ

Leave a Response