Η Ελλάδα είναι μια χώρα θαλασσινή με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών, οι οποίες σε πυκνοκατοικημένες ζώνες όπως η Αττική προσφέρουν διέξοδο ζωής σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες, που υποφέρουν καθημερινά στρυμωγμένες στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτω από συνθήκες ζωής που επιδεινώνονται ραγδαία από μέρα σε μέρα και από μήνα σε μήνα.
Και ναι μεν για τα ανύπαντρα ζευγάρια και για τους μοναχικούς πολίτες υπάρχουν ακόμη διέξοδοι προς τη θάλασσα που τους επιτρέπουν να την απολαμβάνουν χωρίς να χρειάζεται να διαθέσουν τον μηνιαίο μισθό τους για 4 μπάνια τον μήνα.
Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει όμως και αφορά στις μικρομεσαίες Ελληνικές οικογένειες έχει να κάνει με την πρόσβασή τους στις οργανωμένες παραλίες. Γιατί είναι δεδομένο ότι οικογένειες με μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατεβαίνουν τα βραχάκια και βουτάνε από εκεί στη θάλασσα!
Εκεί, λοιπόν, που είχαμε καρτέλ των τιμών στην ενέργεια , στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα και σε άλλα προϊόντα, φτάσαμε στο σημείο να έχουμε καρτέλ και στις…. ξαπλώστρες της παραλίας!
Το europost.gr έκανε μια μεγάλη έρευνα στις παραλίες της Αττικής. Και διαπίστωσε ότι το κόστος για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα -σε ένα καλοκαίρι που οι καύσωνες αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού- έχει γίνει απαγορευτικό για τη μικρομεσαία Ελληνική οικογένεια που έχει ανήλικα μικρά παιδιά!
Για παράδειγμα σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή στο Νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας από τον Άλιμο μέχρι και τη Βάρκιζα, δεν υπάρχει σετ ξαπλώστρας μαζί με ομπρέλα, που να κοστίζει κάτω από 25 ευρώ, στην φθηνότερη των περιπτώσεων!
Και εννοείται ότι στις πιο γνωστές πλαζ οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη με τις δύο ξαπλώστρες και την ομπρέλα να χρεώνονται στην παραλία της Γλυφάδας που την έχει κλείσει το ξενοδοχείο One and Only 200 ευρώ και την ίδια τιμή να καλείται να πληρώσει το ζευγάρι πχ και στην παραλία του παλαιού Bo!
και αυτά όλα χωρίς καμμία άλλη παροχή…
Αν, λοιπόν, προσθέσει κανείς σε αυτές τις απίστευτες τιμές τα καύσιμα, δυο καφέδες και δυο αναψυκτικά, που πρέπει να πάρει η οικογένεια, τα 4 εμφιαλωμένα νερά (κατ’ελάχιστον) και χωρίς να υπολογίσει το φαγητό φτάνει πολύ εύκολα μαζί με δύο σνακ (πχ κλαμπ σάντουιτς) στα 300 ευρώ το μάξιμουμ και στα 130 – 140 το μίνιμουμ.
Αντιλαμβάνεται κανείς από αυτούς που μας κυβερνούν ότι με τον τρόπο αυτό γκετοποιούμε την Ελλάδα και πετάμε έξω τις μικρομεσαίες Ελληνικές οικογένειες, που έχουν μικρά παιδιά, από τις οργανωμένες παραλίες;
Ασχολήθηκε κανείς από τους αρμοδίους με έννοιες όπως η “αισχροκέρδεια” και η “κερδοσκοπία”;
Δυστυχώς τα μηνύματα είχαν έρθει από πολύ νωρίτερα και το europost.gr τα είχε επισημάνει και τα είχε προειδοποιήσει.
Αλλά από φέτος φαίνεται πλέον πεντακάθαρα ότι το “ξέγνοιαστο Ελληνικό καλοκαίρι που απολάμβαναν πριν απ’ όλα οι πιο φτωχές Ελληνικές οικογένειες” αποτελεί πλέον ένα άπιαστο όνειρο…
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έφυγαν οι παραλίες από τους Δήμους και πήγαν στην περιφέρεια με αποτέλεσμα όλες αυτές οι καντίνες με τις ξαπλώστρες τους να μην ξαναανοίξουν. Μιλάμε για πολλές καντίνες όπου πήγαινες και έπινες το καφεδάκι σου και έκανες το μπανάκι σου με χαμηλό κόστος. Ποιός ξέρει σε ποιούς θα καταλήξουν αυτές οι παραλίες για 99 χρόνια όπως συνηθίζουν να δίνουν στους ξένους επενδυτές τον εγχώριο πλούτο μας.