«Πέρασε», κατά πλειοψηφία, από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη διάταξη για την πρόσβαση της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – συνταξιοδοτικές διατάξεις» ψήφισε η ΝΔ, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη διάταξη που αφορά την πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε κάθε είδους στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και των συνδεόμενων με αυτών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, δηλαδή: ό,τι στοιχεία μπορεί να αφορούν, τις οικονομικές υποχρεώσεις του Οργανισμού, τις υποχρεώσεις για την παροχή των ενισχύσεων, τα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του, το ανθρώπινο δυναμικό και τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιεί.
«Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για εμάς, προκειμένου να υλοποιήσουμε στους χρόνους που τίθενται, τη μετάβαση και την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ», υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής. Εξήγησε ότι η ΑΑΔΕ έχει αποκτήσει μια πολύ σημαντική εμπειρία στον τομέα των πληρωμών (όπως το επίδομα θέρμανσης, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την κρατική αρωγή στις κάθε είδους καταστροφές). Επίσης αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από την καταβολή ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, οι οποίες άγγιξαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της πλατφόρμας «myBnusinessSupport».
«Με την ίδια τεχνογνωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τη φύση των αγροτικών ενισχύσεων, ο στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε τις διαδικασίες πληρωμών και ελέγχου ταυτόχρονα, όπως σήμερα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσα από τις δικές μας διαδικασίες. Προς τον σκοπό αυτό, πριν ακόμα νομοθετηθεί όλη αυτή η διαδικασία, είναι αναγκαίο από τώρα να έχουμε άμεση πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, ώστε να σχεδιάσουμε τη μετάβαση αυτή, το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.
Ο Πιτσιλής για το ΣΔΟΕ
Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη διάταξη μεταφοράς των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών του ΣΔΟΕ και του προσωπικού του στην ΑΑΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά επανέρχεται στην φορολογική Αρχή ο βραχίονας αυτός. «Ο στόχος της διάταξης είναι να αθροιστούν δυνάμεις για να πολλαπλασιάσουμε αποτελέσματα. Στην Ανεξάρτητη Αρχή έχουμε αναπτύξει μια μεγάλη εμπειρία με τους φορολογικούς ελέγχους, πλέον και οι ελλιπείς έλεγχοι που σήμερα διενεργούνται από τον ΣΔΟΕ – οικονομικοί έλεγχοι κυρίως σε εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών – ενσωματώνονται σε εμάς και διασφαλίζεται αυτή η συνέχεια, μέσω της διατήρησης των προανακριτικών καθηκόντων των στελεχών του ΣΔΟΕ» είπε.
Πρόσθεσε πως όλες οι εκκρεμείς εισαγγελικές παραγγελίες θα πάνε στην Αρχή και θα ολοκληρωθούν από τα στελέχη που σήμερα τις έχουν αναλάβει, για να συνεχίσει η αδιατάρακτη ελεγκτική λειτουργία, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Ταυτοχρόνως , τόνισε, αυτά τα στελέχη θα ενταχθούν στο οργανόγραμμα της Αρχής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, μισθολογικά, οργανωτικά, ιεραρχικά, με στόχο «να αθροίζονται δυνάμεις και να πολλαπλασιάσουμε αποτέλεσμα».
Απαντώντας στην κριτική εκπροσώπων των κομμάτων για τον συνδυασμό της απορρόφησης από την ΑΑΔΕ, τόσο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και του ΣΔΟΕ, με το επιχείρημα ότι «ο ελεγκτής γίνεται και ελεγχόμενος», ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι ελεγχόμενοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν λάβει τις επιδοτήσεις, δεν είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ προσέθεσε ότι αυτονοήτως τις εισαγγελικές παραγγελίες θα τις συνεχίσει η ΑΑΔΕ. Αν ζητηθούν και από την Αρχή (πλέον ως έχουσα απορροφήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ) να εκτελέσει παραγγελίες, εννοείται ότι θα τις εκτελέσει, συμπλήρωσε.
«Ουδόλως εμποδίζει αυτή η μετάβαση τον ρόλο των δικαστικών αρχών, με τις οποίες ούτως η άλλως, εμείς συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά, σε μια σειρά από έρευνες πολύ σημαντικές και με πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Αντιθέτως, ουσιαστικά ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος στον τομέα των επιδοτήσεων, με τον συντονισμό όλων των δυνάμεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα καίριας σημασίας και για την οικονομία», συνέχισε ο κ. Πιτσιλής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση υπογραφής για τους τελωνειακούς ελέγχους, μέτρο που αφορά πάνω από 80.000 ετησίως. Όπως είπε, η γενική φιλοσοφία είναι ότι προχωρά η ψηφιοποίηση, απλοποίηση και τυποποίηση τελωνειακών διαδικασιών, που είναι απαραίτητες, τόσο για την ενίσχυση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των τελωνειακών ελέγχων, όσο και για τη διευκόλυνση του εμπορίου «σε μια περίοδο που γενικά βλέπουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια».