Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, παραβλέποντας τη σφαγή της κοινότητας των Δρούζων από τον συριακό στρατό.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, Ντάνι Ντάνον, αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τον Γκουτέρες για «ηθική χρεοκοπία».
Την Τετάρτη 16/07, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς ο τελευταίος εκμεταλλεύτηκε την αστάθεια στη Συρία για να καταδικάσει για ακόμη μια φορά το Ισραήλ.
Σε δήλωσή του νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Γκουτέρες εξέφρασε ότι είναι «ανήσυχος» για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία και δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βίας εναντίον αμάχων.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Καταδικάζω τις κλιμακούμενες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ και τις αναφορές για την ανάπτυξη δυνάμεων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο Γκολάν.
»Καλώ για την άμεση παύση όλων των παραβιάσεων της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».
Απαντώντας, ο Ντάνον δήλωσε: «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχίζει να εκθέτει την ηθική του χρεοκοπία.
»Ενώ μέλη της κοινότητας των Δρούζων σφαγιάζονται βάναυσα στη Συρία, εκείνος επιλέγει για ακόμη μια φορά τη σιωπή».
«Αντί να ζητήσει άμεση δράση στη Συρία, επιλέγει να δαιμονοποιεί το Ισραήλ – τη μοναδική χώρα που μάχεται ενεργά τις δυνάμεις του κακού στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ισραηλινός απεσταλμένος.
«Ο ΟΗΕ απέτυχε να καταδικάσει τη Χαμάς μετά τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου.
»Και τώρα, μετά τη σφαγή των Δρούζων στη Συρία, η ντροπιαστική σιωπή συνεχίζεται», τόνισε ο Ντάνον.
Νωρίτερα την Τετάρτη 16/07, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο κεντρικό αρχηγείο του συριακού καθεστώτος, καθώς και στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό.
Οι επιδρομές ακολούθησαν την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Συρία, μετά τη σφαγή της κοινότητας των Δρούζων στη νότια Συρία από τον συριακό στρατό.
Ο Γκουτέρες έχει επικρίνει επανειλημμένα τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούτι στην Υεμένη.
Λίγες εβδομάδες μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η επίθεση στο Ισραήλ «δεν έγινε σε κενό» και φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ για την επίθεση.
Μετά την ευρεία καταδίκη των δηλώσεών του, ο Γκουτέρες ισχυρίστηκε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν και ότι είχε πράγματι καταδικάσει τη Χαμάς.
Πρόσφατα, επέκρινε την επανέναρξη των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι είναι «εξοργισμένος» από αυτές.
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Όρεν Μαρμορστάιν, έγραψε:
«Είμαστε εξοργισμένοι που εσείς, Αντόνιο Γκουτέρες, είστε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ».
«Ούτε λέξη για το γεγονός ότι η Χαμάς απέρριψε δύο αμερικανικές προτάσεις για παράταση της εκεχειρίας και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων – προτάσεις που το Ισραήλ αποδέχτηκε», πρόσθεσε ο Μαρμορστάιν.
«Ούτε λέξη για το γεγονός ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται τη μεταφορά αγαθών στη Γάζα για να ανασυγκροτήσει τη πολεμική της μηχανή, προκειμένου να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ».
«Ούτε λέξη για την UNRWA, η οποία, υπό την ηγεσία σας, απασχολεί τρομοκράτες της Χαμάς, και οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς για την κράτηση ομήρων.
»Πράγματι, είμαστε εξοργισμένοι από την ηθική σας χρεοκοπία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.