Τα καρπούζια και τα πεπόνια, αν και αποτελούν δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία. Την προειδοποίηση αυτή έκανε ο γαστρεντερολόγος Σεργκέι Βιάλοφ, μέσω ανάρτησής του στο κανάλι του στο Telegram.
Όπως εξήγησε ο γιατρός, τα άτομα με ευαίσθητο στομάχι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. «Το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει καούρα, ειδικά αν περιέχει αυξημένα νιτρικά άλατα ή δεν είναι φρέσκο», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο πεπόνι, ο Βιάλοφ τόνισε ότι το άγουρο φρούτο μπορεί να ερεθίσει τον βλεννογόνο του γαστρεντερικού σωλήνα. Παράλληλα, όπως και το καρπούζι, περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, η υπερβολική κατανάλωση της οποίας είναι επιβλαβής.
Ο γαστρεντερολόγος υπογράμμισε επίσης ότι τα κομμένα φρούτα δεν πρέπει να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η διατροφολόγος Γιουργκίτα Βαράεβα είχε μιλήσει για τα πιο ωφέλιμα πρωινά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, επισημαίνοντας τη σημασία των σύνθετων υδατανθράκων στο πρώτο γεύμα της ημέρας.
Πες του να πάει να …. να ασπρίσει.