Επίδομα αδείας: Δείτε πότε καταβάλλεται και πώς να το υπολογίσετε

Κοινοποίηση:
euros-1

Το επίδομα αδείας σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να προκαταβάλλεται στον εργαζόμενο κατά την έναρξη της καλοκαιρινής του άδειας.

Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος καταθέσει αίτημα, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να την εγκρίνει εντός δύο μηνών, μαζί με το αντίστοιχο επίδομα άδειας.

Εφόσον ο εργοδότης δεν παραχωρήσει άδεια εγκαίρως, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να λάβει διπλές αποδοχές άδειας μόλις τελειώσει το ημερολογιακό έτος.

Σημαντικό είναι ότι δεν διπλασιάζεται το επίδομα άδειας σε αυτή την περίπτωση.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα άδειας

Το επίδομα άδειας καταβάλλεται προκαταβολικά
Δίνεται μαζί με τις αποδοχές κατά την έναρξη της άδειας
Αν η άδεια δίνεται τμηματικά, και το επίδομα καταβάλλεται αναλογικά

Δικαιούχοι της κανονικής άδειας

Η ετήσια κανονική άδεια χορηγείται με αποδοχές σε όλους τους μισθωτούς που συνδέονται με τον εργοδότη με σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Δηλαδή η ετήσια κανονική άδεια οφείλεται τόσο σε έγκυρες, όσο και σε άκυρες συμβάσεις εργασίας.

Κανονική άδεια δικαιούνται επίσης και οι μισθωτοί που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες από το συνηθισμένο ή το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας τους. Δηλαδή οι μισθωτοί δικαιούνται να λάβουν κανονική άδεια όχι μόνο όταν έχουν πλήρη απασχόληση, αλλά και όταν η εργασία τους διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα ημερησίως (μερική απασχόληση).

Υπολογισμός επιδόματος άδειας

Το επίδομα αδείας δεν μπορεί να υπερβεί για όσους αμείβονται με μισθό το μισό μισθό και για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο τα 13 ημερομίσθια.

Κάθε εργαζόμενος δικαιούται άδεια ανάλογη με τη διάρκεια της εργασίας του, ανεξαρτήτως αν εργάζεται πενθήμερο ή εξαήμερο και ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας στον συγκεκριμένο εργοδότη.
Κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησης, ο εργοδότης χορηγεί την αναλογία των ημερών άδειας που αντιστοιχούν στους μήνες εργασίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η αναλογία αυτή βασίζεται σε 20 εργάσιμες ημέρες για πενθήμερη εργασία και 24 για εξαήμερη.

Τον δεύτερο χρόνο, με τη συμπλήρωση 12 μηνών, ο εργαζόμενος αποκτά δικαίωμα για 21 ημέρες άδειας (πενθήμερο) ή 25 ημέρες (εξαήμερο). Από το τρίτο έτος και μετά, δικαιούται 22 και 26 ημέρες αντίστοιχα.

Όσοι έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια με τον ίδιο εργοδότη ή 12 συνολικά χρόνια προϋπηρεσίας, αποκτούν δικαίωμα σε 25 εργάσιμες ημέρες (πενθήμερο) και 30 (εξαήμερο). Μετά από 25 χρόνια προϋπηρεσίας, προστίθεται άλλη μία ημέρα, φθάνοντας τις 26 ή 31 εργάσιμες ημέρες, αντίστοιχα.
Αποδοχές εργαζόμενου κατά την άδεια

Κατά τη διάρκεια της άδειας ο μισθωτός δικαιούται να λάβει από τον εργοδότη τις “συνήθεις αποδοχές” που θα ελάμβανε αν πραγματικά απασχολούνταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της άδειάς του.

Στην έννοια των συνήθων αποδοχών περιλαμβάνεται οτιδήποτε καταβάλλεται στο μισθωτό τακτικά και μόνιμα ως αντάλλαγμα της εργασίας του, δηλαδή τόσο ο πάγιος μισθός ή το ημερομίσθιο, όσο και κάθε είδους πρόσθετες συμπληρωματικές παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος (όπως λ.χ. τροφή, κατοικία, ποσοστά, επιδόματα κλπ).

Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των συνήθων αποδοχών περιλαμβάνονται και οι προσαυξήσεις για εργασία κατά τις νύκτες, τις Κυριακές και αργίες, καθώς επίσης και η αμοιβή για υπερεργασία και η προσαύξηση για νόμιμη υπερωριακή απασχόληση (όχι όμως και η παράνομη υπερωρία), την οποία ο μισθωτός πραγματοποιεί είτε τακτικά κάθε μήνα, είτε κατ’ επανάληψη σε ορισμένα ή και ακανόνιστα χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο, κατά τρόπο που να αποτελεί σύνηθες φαινόμενο (π.χ. όταν είναι βέβαιο ότι θα καταβάλλονταν οι ανωτέρω αμοιβές και κατά το χρόνο της άδειας, αν ο μισθωτός εργαζόταν κατ’ αυτή).

Δεν αποτελούν μισθό και συνεπώς δεν λαμβάνονται για τον καθορισμό των αποδοχών αδείας, τα ποσά που καταβάλλονται για οδοιπορικά και έξοδα κίνησης, καθώς και η αποζημίωση για εκτός έδρας εργασία, εκτός εάν αυτή παρέχεται τακτικά και σταθερά.

Επίσης, δεν συνυπολογίζονται το επίδομα αδείας και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response