ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ RAFALE; ΝΕΑ ΧΩΡΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ – ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ; ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ, ΜΑΚΡΟΝ;

Κοινοποίηση:
2_501

Η κυβέρνηση του Περού, υπό την Πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, φέρεται να έχει καταλήξει στην απόφαση να αποκτήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Gripen E/F από τη σουηδική εταιρεία Saab, με εκτιμώμενο κόστος 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιλογή ολοκληρώνει μια πολυετή διαδικασία αξιολόγησης για την αντικατάσταση των παλαιών αεροσκαφών Mirage 2000 και MiG-29 που λειτουργούν από την Πολεμική Αεροπορία του Περού (Fuerza Aérea del Perú – FAP).

Η απόφαση που εγκρίνει την αγορά αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας, Pål Jonson, έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο Περού στις 10 Ιουλίου 2025, για διμερή συνάντηση με τον Περουβιανό ομόλογό του, Walter Astudillo Chávez.

Σε αυτήν την επίσκεψη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η διακυβερνητική συμφωνία για την απόκτηση αυτών των 24 μαχητικών αεροσκαφών Gripen E.

Το Gripen E επιλέχθηκε έναντι ανταγωνιστικών προσφορών από την Lockheed Martin γαι F-16 Block 70 και την Dassault για το Rafale F4.
Η πρόταση της Saab φέρεται να προσέφερε χαμηλότερο κόστος μονάδας, μικρότερο χρονοδιάγραμμα παράδοσης και πιο ευνοϊκούς όρους αντιστάθμισης.
Εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος μονάδας του Gripen μεταξύ 110 εκατομμυρίων και 120 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Rafale και το F-16 φέρεται να είχαν τιμή μεταξύ 170 εκατομμυρίων και 240 εκατομμυρίων δολαρίων ανά αεροσκάφος.

Ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης της Saab είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, σε σύγκριση με 60 μήνες για τις άλλες προσφορές.

Το Περού έχει ζητήσει την παράδοση τουλάχιστον δύο αεροσκαφών έως τις 23 Ιουλίου 2026, εγκαίρως για την επέτειο της FAP.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Η τουρκιά παρακαλάει για eurofighter, όμοια των rafale. Εσείς εδώ μάλλον ξέρετε κάτι παραπάνω για τα άχρηστα… rafale, πείτε και σε εμάς να μάθουμε…

  2. Καταρχάς δεν υπάρχει στροφή προς Ρώσικα ή Κινέζικα από πλούσιες χώρες αλλά μόνο από φτωχές που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αγοράσουν ακριβά αεροσκάφη. Ως προς το Σουδηκό Gripen της SAAB, είναι πολύ καλή επιλογή γιατί είναι μαχητικό γενιάς 4,5 (όπως το Rafale) και έχει stealth χαρακτηριστικά και το ακόμα καλύτερο ότι μπορεί να απογειωθεί/προσγειωθεί σε μικρό αεροδιάδρομο, ακόμα και σε απλό αυτοκινητόδρομο χωρίς πρόβλημα! Σίγουρα στις δικές μας αγορές υπάρχει και η παράμετρος των όπλων που μπορεί να πάρει ένα όχημα. Κάναμε καλώς που πήραμε τα Rafale; Πιθανόν ναι αφού είναι καλύτερα και από τα F-16 που έχουμε και τα οποία είναι πιο προηγμένα από της Τουρκίας, αλλά αν δεν έχουμε πολλούς πυραύλους Meteor δεν ξέρω αν είναι και σωστή επιλογή, ιδιαίτερα αν οι Γάλλοι επιτρέψουν στους Άγγλους την πώληση των Αγγλικών Meteor (έχουν άλλη ονομασία) προς τους Τούρκους. Τα F-35 είναι επίσης πολύ καλά ως πλατφόρμα άφεσης έξυπνων πυραύλων αλλά είναι ακριβά και αν ισχύει πως μπορούν να «κλειδωθούν» από τις ΗΠΑ, τότε θα ήταν καλύτερο να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή ευρωπαϊκού αεροσκάφους 5ης ή 6ης γενιάς γιατί οι ΗΠΑ μας έχουν ρίξει αρκετές φορές στα νύχια της Τουρκίας!

    1. Ξεχνάς ότι οι «πλούσιες» χώρες απαγορεύεται να αγοράσουν εκτός ΝΑΤΟ; Πως θα αγοράσουν οι «πλούσιοι» Ευρωπέοι (καλά το έγραψα) από Ρωσία και Κίνα; Μία Τουρκία πήγε να αγοράσει S400 από Ρωσία και έχει γίνει χαμός.

      Όσον αφορά το Γκρίπεν το προσφέρουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια τώρα αλλά οι Σουηδοί δεν είναι λαμόγια με μίζες.

      Όσον αφορά τους «φτωχούς», η Μαλαισία ακύρωσε τα Ραφάλ και πάει για J10 & J20. To Ιράν αποφάσησε να αγοράσει J10. H Ινδία, που δεν είναι φτωχή χώρα, ακύρωσε όλες τις παραγγελείες των Ραφάλ που είχε.
      Tο καθεστώς της Αιγύπτου αγοράζει δυτικά όπλα γιατί μόνο έτσι μπορεί να στηριχθεί μία ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ στην περιοχή, όπως και η Σαουδική Αραβία.

      Πως νομίζεις στηρίζεται το ΧΟΥΝΤΙΚΟ καθεστώς της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα που εκτελεί γενοκτονία; Με αγορά όπλων και μίζες στους Δυτικούς. Όπως ακριβώς και η Τουρκία.

      Ωιμέ αν αγοράσουν από χώρα εκτός ΝΑΤΟ, θα τους γκρεμίσουν την ίδια ώρα. Και με αυτό βλέπεις ότι βρίσκεσαι υπό ΚΑΤΟΧΗ.

  3. Οι Γάλλοι τριπλασίασαν την τιμή του Ραφάλ σε 2 χρόνια. 64εκ τα πούλησαν τα F4 στην Αίγυπτο, 100 στην Ελλάδα και τώρα ζητάνε 200 για ένα αεροσκάφος τελείως άχρηστο πλέον.

  4. Μπακατέλες τα «υπερόπλα»…Μετά το φιάσκο των Ινδών που οι Πακιστανοί τα κατέρριπταν σαν μύγες μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα απομείνει στους Γάλλους να τα παραγγέλνει…

Leave a Response