Σιδηροπενία: Τρεις λόγοι που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου και προκαλούν αναιμία

Κοινοποίηση:
sidiros-diatrofi / grok ai image

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές ελλείψεις και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, καθώς η διάγνωση απαιτεί την υποψία του ιατρού και τη διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων. Η αναζήτηση της αιτίας που οδηγεί στη μείωση του σιδήρου στο σώμα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη απ‘ ό,τι φαίνεται.

 

Η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα σιδήρου για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συνηθισμένη συνέπεια αυτής της έλλειψης, προκαλώντας συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και ζαλάδες.

Ανεπάρκεια σιδήρου: 3 παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έλλειψη σιδήρου οφείλεται αποκλειστικά στην ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της ανεπάρκειας σιδήρου δεν είναι η ανεπαρκής πρόσληψη, αλλά η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία και να οδηγήσουν σε έλλειψη σιδήρου.

 

Ας δούμε τρεις βασικούς παράγοντες:

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το λεπτό έντερο και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα «επιτίθεται» στο λεπτό έντερο, προκαλώντας βλάβες που μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου. Αυτός είναι και ο λόγος που μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η καλύτερη διαχείριση της νόσου.

 

Κατανάλωση άφθονου ασβεστίου μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, αλλά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου. Όταν καταναλώνεται μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ενός μπιφτεκιού με τυρί μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους προσπαθούν να αυξήσουν τα επίπεδα σιδήρου τους.

 

Κατανάλωση καφέ και τσαγιού

Ο καφές και το τσάι περιέχουν ουσίες όπως οξαλικά και πολυφαινόλες που ονομάζονται τανίνες, οι οποίες είναι επίσης υπεύθυνες για τη μείωση της απορρόφησης σιδήρου. Για όσους πίνουν αυτά τα ροφήματα, είναι καλύτερο να τα καταναλώνουν μακριά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορρόφησή του.

 

Συχνό φαινόμενο στους vegans

Η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία που προκαλεί είναι αρκετά συχνή, ιδιαίτερα μεταξύ των vegans και των χορτοφάγων που δεν προσέχουν την πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος από ζωικές πηγές απορροφάται καλύτερα από τον φυτικό σίδηρο, γι’ αυτό όσοι καταναλώνουν φυτικές τροφές πρέπει να κάνουν σωστές επιλογές για να μεγιστοποιήσουν την πρόσληψη και την απορρόφηση του σιδήρου.

 

ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response