Tο Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν γλίτωσε των αεροπορικών επιδρομών: «Αδύνατο να καταστραφεί πραγματικά»

Κοινοποίηση:
iran-nukes

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν παρέμεινε ανέπαφο μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, οδηγώντας σε επείγουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν για την ασφάλεια και απομάκρυνση του υλικού.

Το ζήτημα, που θεωρείται κρίσιμο για την αποτροπή της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, παραμένει στο επίκεντρο λόγω των ανησυχιών για τις εναπομείνασες δυνατότητες της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ αναγνώρισε ότι το απόθεμα υψηλού εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν πιθανότατα γλίτωσε των κοινών αμερικανοϊσραηλινών επιδρομών στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις τον Ιούνιο του 2025, παραμένοντας θαμμένο κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων τοποθεσιών.

Ανώτερος αξιωματούχος κοντά στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι το ουράνιο, κρίσιμο για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, δεν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ανατέλλον Λιοντάρι», η οποία στόχευσε βασικές τοποθεσίες όπως το Νατάνζ, το Φορντόου και το Ισφαχάν.

«Το εμπλουτισμένο υλικό δεν υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Ανατέλλον Λιοντάρι”», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αδύνατο να καταστραφεί πραγματικά». Πρόσθεσε: «Από ό,τι γνωρίζουμε, το υλικό είναι θαμμένο στις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν, και επιθυμούμε συνομιλίες για την εξαγωγή του στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών».

Η τύχη των εκτιμώμενων 408,6 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60% του Ιράν, ποσότητα ικανή για την παραγωγή έως και εννέα πυρηνικών κεφαλών, αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά την κατάπαυση του πυρός στις 23 Ιουνίου.

Ο Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένη δήλωση την Πέμπτη 10/07, αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας: «Το ίδιο που είπαμε για το Ιράν, την απομάκρυνση της πυρηνικής απειλής.

»Αν αυτό επιτευχθεί μέσω 60 ημερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, τόσο το καλύτερο. Αλλά αν όχι, θα επιτευχθεί με άλλο τρόπο».

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν πρόσφατες συναντήσεις με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπου η εξαγωγή και η μετεγκατάσταση του αποθέματος ουρανίου του Ιράν εκτός των συνόρων του συζητήθηκε ως βασικός στόχος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο CBS πριν από δύο εβδομάδες:

«Ειλικρινά, δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι όλα έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει τίποτα εκεί».

Σημείωσε: «Το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες, και αν το επιθυμεί, θα μπορούσε να επανεκκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Παρά την καταστροφή του επίγειου Πιλοτικού Εργοστασίου Εμπλουτισμού Καυσίμων στο Νατάνζ και τις ζημιές στο Φορντόου και το Ισφαχάν, ορισμένα υπόγεια αποθέματα παραμένουν ανέπαφα, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πλατφόρμα «Χ» εκφράζουν ανησυχίες, με έναν χρήστη να δηλώνει:

«Η επιβίωση του ουρανίου του Ιράν αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση, η διπλωματία πρέπει να το εξασφαλίσει».

Εν μέσω φόβων ότι το Ιράν μπορεί να ανασυγκροτήσει το πρόγραμμά του, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πιέζουν για μια συμφωνία που θα εξουδετερώσει την απειλή, με τον Τραμπ να ισχυρίζεται προηγουμένως ότι το πυρηνικό πρόγραμμα «εξαλείφθηκε», αν και οι πληροφορίες υποδεικνύουν το αντίθετο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response