Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προστατευτείτε

Κοινοποίηση:
kounoupi

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης του 2025.

 

Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο 48ωρο, εντοπίστηκαν τέσσερα περιστατικά στην Περιφέρεια Αττικής, με τους πιο πιθανούς τόπους έκθεσης να είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, συγκεκριμένα στους Δήμους Ασπροπύργου, Κορυδαλλού και Σαλαμίνας.

Τα περιστατικά αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα οποία παρουσίασαν συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και τα συμπτώματα ξεκίνησαν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου 2025.

 

Πώς να προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, σε ετήσια βάση, κυρίως κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο κρούσματα και στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά αναμενόμενη την επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη κυκλοφορία του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο, ο ΕΟΔΥ είχε ενημερώσει τον Μάιο του 2025 όλους τους επαγγελματίες υγείας για την ανάγκη ετοιμότητας σχετικά με τη νόσο, ενώ στις αρχές Ιουνίου 2025 εξέδωσε Δελτίο Τύπου για την ενημέρωση του κοινού, παρέχοντας συστάσεις για την προστασία από τα κουνούπια.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Γι’ αυτό και o ΕΟΔΥ συστήνει να λαμβάνετε επιμελώς ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών και συγκεκριμένα:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά / ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Ο ΕΟΔΥ θα δημοσιεύει κάθε Τετάρτη επικαιροποιημένες εκθέσεις με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου), από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τους Δήμους της χώρας όπου καταγράφηκαν κρούσματα της νόσου κατά την περίοδο 2025 (και στους οποίους, επομένως, σίγουρα κυκλοφορεί ο ιός)

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών, τα οποία έχουν μολυνθεί από άγρια πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δεν είναι φορείς του ιού και δεν τον μεταδίδουν σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους μέσω άμεσης επαφής. Οι περισσότεροι από τους μολυσμένους δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα ή παρουσιάζουν μόνο ήπιες αντιδράσεις, ενώ ένα μικρό ποσοστό (λιγότερο από 1%) μπορεί να αναπτύξει σοβαρές ασθένειες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου μετάδοσης, με σκοπό την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης και αντίκτυπου, ο ΕΟΔΥ διεξάγει ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, καθώς και ενεργητική παρακολούθηση των κουνουπιών σε εθνικό επίπεδο, που έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ο οργανισμός ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές που υλοποιούν τα προγράμματα ελέγχου των κουνουπιών.

Οι προτεινόμενες δράσεις πρόληψης και αντίκτυπου, οι οποίες βασίζονται σε εκτίμηση κινδύνου για κάθε περιοχή, περιγράφονται λεπτομερώς στο «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου» του Υπουργείου Υγείας. Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η σταθερή εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Μια ειδική διατομεακή Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας προβαίνει άμεσα σε εκτίμηση κινδύνου και καθορίζει τις περιοχές που επηρεάζονται και τις υψηλού κινδύνου περιοχές (επικαιροποιημένος κατάλογος αυτών των περιοχών δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ).

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ:  eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response