Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Ρούμπιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη νέες κυρώσεις που στοχεύουν ανώτατο αξιωματούχο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία έχει ασκήσει κριτική για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ηγηθεί μιας “εκστρατείας πολιτικού και οικονομικού πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ”.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να “ερευνήσει και να διώξει στελέχη εταιρειών και/ή εταιρικές οντότητες”, καταγγέλλοντας εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Χαμάς.
Στην έκθεσή της, με τίτλο “Από την Οικονομία της Κατοχής στην Οικονομία της Γενοκτονίας”, η Αλμπανέζε εντόπισε 48 εταιρικούς φορείς — από κατασκευαστές όπλων έως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα — που κατηγορούνται ότι κερδοσκοπούν εις βάρος της συνεργασίας τους με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Σε δήλωσή του, ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Αλμπανέζε να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις από το ΔΠΔ και άλλους ως “παράνομες και ντροπιαστικές”. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όποιες ενέργειες κρίνουμε απαραίτητες για να ανταποκριθούμε σε νομικές επιθέσεις και να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και αυτή των συμμάχων μας,” δήλωσε ο Ρούμπιο.
Νωρίτερα φέτος, η Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά του Αντισημιτισμού είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να απομακρύνει την Αλμπανέζε από τη θέση της, επικαλούμενη την “σιωπή και επιλεκτική οργή” της.
Η Ιταλίδα ακαδημαϊκός, που διορίστηκε το 2022, έχει καλέσει για κυρώσεις και εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ από την πλήρη κλίμακα εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023. Η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδό της στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2024, μετά από δημόσια δήλωσή της ότι “τα θύματα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου δεν δολοφονήθηκαν λόγω της εβραϊκής τους ταυτότητας, αλλά ως αντίκτυπος της ισραηλινής καταπίεσης.”
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν έχει απαντήσει άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Politico