Η μεγάλη έρευνα για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις στην Ελλάδα φαίνεται πως περνά σε νέα φάση.
Μετά το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ευρωπαίοι εισαγγελείς στρέφουν πλέον την προσοχή τους σε άλλους τομείς που παραδοσιακά απορροφούν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στους φακέλους που έχουν ανοίξει, ξεχωρίζει ιδιαίτερα η περίπτωση των επιδοτήσεων για τα ελαιόδεντρα, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παρατυπιών.
Η καλλιέργεια της ελιάς, αποτελεί μία δραστηριότητα που εδώ και δεκαετίες συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι των αγροτικών ενισχύσεων προς στη χώρα μας. Η έρευνα φέρεται να επικεντρώνεται στο αν υπήρξαν ψευδείς δηλώσεις καλλιεργούμενων εκτάσεων, εικονικά μισθωτήρια ή άλλα παραστατικά που να δικαιολογούν επιδοτήσεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να έχουν δοθεί.
Δεν είναι όμως μόνο οι ελιές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει και υποθέσεις που αφορούν τις επιδοτήσεις στη μελισσοκομία.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η έρευνα βαθαίνει και επεκτείνεται σε ακόμη περισσότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως νέες πτυχές ενός ευρύτερου κυκλώματος που εκμεταλλευόταν κονδύλια.
Ήδη πάντως, οκτώ υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις έχουν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, με κάποιες να έχουν κλείσει οριστικά, ακόμη και σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο. Ενδεικτική είναι η υπόθεση που αφορούσε επιδοτήσεις για καλλιέργεια βιολογικού ρυζιού στη βόρεια Ελλάδα, η οποία τελεσιδίκησε στον Άρειο Πάγο και οδήγησε σε καταδίκες.
Να σημειωθεί πάντως ότι το βιολογικό ρύζι δεν συγκαταλέγεται πλέον στις επιδοτούμενες καλλιέργειες στη χώρα, αφού κρίθηκε ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στις ελληνικές συνθήκες, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι η εν λόγω καλλιέργεια χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την είσπραξη επιδοτήσεων.
Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι όσον αφορά τη γνωστή ιστορία με τα δηλωμένα βοσκοτόπια Κρητικών στην Τζια, αποκαλύφθηκε ότι δηλώθηκαν μεγάλες εκτάσεις που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να εξασφαλίζουν σημαντικά ποσά από ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο λίγο πριν την αποχώρηση του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα, και ολοκληρώθηκε με καταδίκες των κατηγορουμένων χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Άλλωστε τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης περιλαμβάνονται και στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και αφορούν την πιθανή διερεύνηση ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει ακάθεκτη τις έρευνες και να φτάσει μέχρι τέλους, τόσο σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις υποθέσεις, όσο και σε εκείνους που είχαν θεσμική ευθύνη για τη διαχείριση και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων – αν και στις περιπτώσεις που πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα την τελική απόφαση για την τύχη τους και το εάν θα παραπεμφθούν σε δίκη, θα την αποφασίσει η Βουλή.