Τον Ιούνιο του 2025, η έναρξη μιας ευρείας αεροπορικής επίθεσης από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, που ακολούθησε η ενεργή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση B-2 stealth βομβαρδιστικών και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, έφερε στο επίκεντρο την αδυναμία της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εναέριο χώρο της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι το Ιράν διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο, με περίπου 300 αεροσκάφη, η πλειονότητα αυτών βασίζεται σε τεχνολογία δεκαετιών, κυρίως παλιάς εποχής Βιετνάμ, γεγονός που περιορίζει δραματικά την επιχειρησιακή τους αξία σε έναν σύγχρονο πόλεμο.
Το πρόβλημα: Απαρχαιωμένος στόλος, σύγχρονη απειλή
Η ιρανική αεροπορία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παλιότερα μαχητικά όπως τα F-14 Tomcat και MiG-29, καθώς και στο Su-24M, τα οποία, αν και με σημαντικές επιδόσεις στην εποχή τους, σήμερα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο, ειδικά απέναντι σε υπερσύγχρονα αεροσκάφη όπως τα F-35 και F-15EX που διαθέτουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Αυτό έχει οδηγήσει σε μια ανισορροπία όπου το Ιράν βασίζεται περισσότερο στο ισχυρό δίκτυο επίγειας αεράμυνας και στις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για την άμυνα και την αντεπίθεση.
Η αδυναμία να αναπτύξει έναν σύγχρονο και αξιόπιστο στόλο μαχητικών είναι η βασική αιτία που το Ιράν δεν κατάφερε να αποτρέψει την κλιμάκωση και την επίθεση του Ισραήλ.
Το μέλλον του στόλου: Ρωσικές και κινεζικές επιλογές
Η ανανέωση του στόλου της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εδώ και δεκαετίες θέμα συζήτησης.
Κατά τη δεκαετία του ’90, υπήρχαν φήμες για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά MiG-29 και MiG-31, ενώ αργότερα υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για πιθανή παραγωγή σε συνεργασία του Su-30 στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, αυτές οι συμφωνίες δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως.
Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή έχει στραφεί προς την Κίνα, με αναφορές ότι το Ιράν έχει παραγγείλει Su-35, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί παράδοση.
Σημαντικό ενδιαφέρον προσελκύουν τα κινεζικά μαχητικά J-10C, που έχουν αποδείξει την αξία τους σε πρόσφατες συγκρούσεις του Πακιστάν με την Ινδία, ενώ το J-16, ένα βαρύ μαχητικό που αποτελεί «αντίπαλο δέος» του αμερικανικού F-15EX, εμφανίζεται ως η πλέον πιθανή και βέλτιστη επιλογή για το Ιράν.
Το Ισραήλ έχει καταστρέψει τις γύρω του χώρες. Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι το Ισραήλ ?
Προφανώς, κάτι πίνετε όλοι σας εκεί.
Πανηγυρίζετε ότι το Ιράν θα αρχίσει 2ο γύρο με το Ισραήλ και όταν οι Εβραίοι θα τους παίρνουν μέτρα για κασόνια θα διαμαρτύρεστε γιατί το Ισραήλ δε δέχεται να το εξαϋλώσουν…