Οι αδικημένοι τραγουδιστές και τα «περιθωριακά» τραγούδια της δεκαετίας του 1970

Κοινοποίηση:
3a529980-periklhs-perakhs

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας ο Κώστας Μοναχός (Μιχαλόπουλος ήταν το πραγματικό του επώνυμο) σε ηλικία 76 ετών. Ο Μοναχός ήταν ένας τραγουδιστής που αν και ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 απογειώθηκε τη δεκαετία του ’80.

Υπήρχαν όμως ακόμα πολλοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες που έκαναν καριέρα τη δεκαετία του ’70. Δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί, κυρίως λόγω των συνθηκών της εποχής. Η χούντα ως το 1974, η Μεταπολίτευση με τα πολιτικά τραγούδια σε άνθηση, οι «μικρές» εταιρείες στις οποίες ανήκαν κατά κανόνα οι ερμηνευτές αυτοί, η ύπαρξη μόνο κρατικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και το γενικότερο κλίμα άτυπης «απαγόρευσης» των τραγουδιών τους είχαν σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να τα μαθαίνει μέσα από τις προσφερόμενες εκπομπές των εταιρειών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους λεγόμενους «πειρατικούς» σταθμούς που διαφήμιζαν, συνήθως, οικόπεδα με δόσεις…

Ωστόσο, τα τραγούδια αυτά «πέρασαν» στο ευρύ κοινό, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, τα L.P. των τραγουδιστών και τραγουδιστριών που τα ερμήνευαν πουλούσαν δεκάδες χιλιάδες «κομμάτια» και τα κέντρα όπου οι ερμηνευτές και οι ερμηνεύτριες των «περιθωριακών» ή «παρεξηγημένων» τραγουδιών των σέβεντις εμφανίζονταν (κυρίως στην Εθνική Οδό, τις Τρεις Γέφυρες, την οδό Θηβών στο Αιγάλεω και την Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα) ήταν κατάμεστα όλες τις μέρες της εβδομάδας…

Ποιοι και ποιες ήταν όμως οι τραγουδιστές και τραγουδίστριες των σέβεντις που έκαναν μεγάλη καριέρα με εκείνα τα τραγούδια; Ας δούμε αναλυτικότερα κάποιους και κάποιες.

Λάκης Αλεξάνδρου (1941-2010)

Γεννημένος στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών, ο Λάκης Αλεξάνδρου, ψηλός με μακριά μαλλιά και εκπληκτική φωνή, που έκανε ορισμένους να τον χαρακτηρίσουν «Αλ Μπάνο της Ελλάδας», εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1970 με δύο τραγούδια του Νίκου Καρανικόλα: «Στα δυο σου χέρια πάρε με» και «Σε καρτερώ»(δίσκος 45 στροφών).

Λάκης Αλεξάνδρου
Ο Λάκης Αλεξάνδρου

Το 1971 ο Αλεξάνδρου κάνει το μπαμ με το L.P. που έχει σαν τίτλο το ονοματεπώνυμό του. Έντεκα τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο και το «Σε καρτερώ» του Καρανικόλα με νέα ενορχήστρωση εκτοξεύουν την καριέρα του Λάκη Αλεξάνδρου στα ύψη.

Αν γράφαμε ότι και τα 12 τραγούδια του δίσκου έγιναν σουξέ δεν θα ήταν υπερβολικό: «Άσπρα Περιστέρια», «Το Όνειρο», «Αντίο σπίτι μου», «Μη ζητάς να σου πω» και άλλα είναι μερικά από αυτά. Ο Αλεξάνδρου δεν άργησε να γίνει πρώτο όνομα στα κέντρα όπου εμφανιζόταν, ενώ απέκτησε και φανατικό γυναικείο κοινό. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Τα τραγούδια των επόμενων δίσκων δεν είχαν την επιτυχία των πρώτων.

Ο Αλεξάνδρου άρχισε να εμφανίζεται σε νυχτερινά μαγαζιά που απευθύνονταν κυρίως σε λαϊκό κοινό. Σταδιακά, η καριέρα του άρχισε να φθίνει. Ο σοβαρός τραυματισμός του γιου του σε τροχαίο ήταν το τελειωτικό χτύπημα για εκείνον, που αποσύρθηκε όχι μόνο από το τραγούδι αλλά και από τα φώτα της δημοσιότητας. Έφυγε από κοντά μας τον Νοέμβριο του 2010.

Ένας άγνωστος στην Ελλάδα (καθώς κυκλοφόρησε στην Αυστραλία) δίσκος 45 στροφών περιέχει το «Σε καρτερώ» και το τραγούδι «Σε μια ξένη κοινωνία» του μεγάλου Άκη Πάνου και ερμηνεία του αξέχαστου Στράτου Διονυσίου! Ο Λάκης Αλεξάνδρου κυκλοφόρησε 9 άλμπουμ και 10 «σαρανταπεντάρια».

Περικλής Περάκης

Πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ο Περικλής Περάκης γεννήθηκε στο Θησείο. Το 1967 και το 1969 συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή και εμφανίστηκε στο Ηρώδειο. Η εμφάνισή του στη δισκογραφία έγινε το 1973 με το L.P. που είχε για τίτλο το όνομά του.

Περικλής Περάκης
Ο Περικλής Περάκης

Στο άλμπουμ αυτό περιέχονται και δύο τραγούδια που αν και αρχικά έγιναν επιτυχίες, για κάποια χρόνια ξεχάστηκαν. Πρόκειται για τη θρυλική «Απονιά» των Στέλιου Σωτηρίου-Καλλιόπης Μαρμαρινού, που ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τις ερμηνείες των αξέχαστων Μανώλη Λιδάκη και Βασίλη Καρρά και το «Ποιος θα το πίστευε» σε μουσική Στέλιου Σωτηρίου-Αλέκου Καγιάντα και στίχους Καλλιόπης Μαρμαρινού-Αλέκου Καγιάντα.

Να σημειώσουμε ότι ο Αλέκος Καγιάντας δεν έχει καμία σχέση με τον Γιάννη Καλαμίτση, καθώς υπάρχουν στο ίντερνετ αναφορές ότι ο Καλαμίτσης χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Καγιάντας». Και το «Ποιος θα το πίστευε» ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά το 2000 με τις ερμηνείες των Μανώλη Λιδάκη, Βασίλη Καρρά και Χριστίνας Μαραγκόζη. Και με τον Περάκη όμως έγινε περίπου ό, τι και με τον Αλεξάνδρου.

Στα επόμενα L.P. του δεν υπήρχε η μεγάλη επιτυχία που θα συνέχιζε την επιτυχία του Περάκη. Το 1979, στο πνεύμα της εποχής, κυκλοφόρησε τα Discoμεράκια, με διασκευές σε ρυθμό ντίσκο παλιών ελληνικών λαϊκών τραγουδιών αλλά και νεότερων («Κάτω απ’ το πουκάμισό μου», «Να παίζει το τρανζίστορ», «Στο σταυροδρόμι» κ.ά.). Το 1980 ακολούθησε την ίδια «συνταγή» στα «Ευρωλαϊκά» στα οποία όμως υπήρχαν και καινούργια τραγούδια όπως το «Κάνε μια βόλτα» (… και γύρνα πάλι, εμένα δεύτερο δεν μ’ έχουν βάλει και κοίτα αν έρχομαι…).

Ο Περάκης συμμετείχε και σαν ηθοποιός σε ταινίες όπως το «Βασικά… καλησπέρα σας» (1982). Ασχολήθηκε επίσης με συνδικαλιστικά θέματα των τραγουδιστών και με την αναβίωση της οπερέτας.

Ο Περικλής Περάκης, αδελφή του οποίου είναι η τραγουδίστρια Ξανθή Περάκη, έφυγε από κοντά μας τον Ιούλιο του 2022.

Κώστας Καφάσης (1940-2010)

Μια κατηγορία μόνος του είναι ο Κώστας Καφάσης, που αν και ξεκίνησε ως ηθοποιός έγινε δημοφιλής ως τραγουδιστής, χάρη στις δημιουργίες του Κώστα Ψυχογιού, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς λαϊκών τραγουδιών (1934-2005). Ο Καφάσης είχε από μικρός όνειρο να γίνει ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Ιτέα Καρδίτσας και σε νεαρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα.

Κώστας Καφάσης
Ο Κώστας Καφάσης

Εμφανίστηκε στο θέατρο και σε περίπου 15 κινηματογραφικές ταινίες, με πρώτες τη «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» και τη «Βουλευτίνα». Το 1971-72 άρχισε να προβάλλεται η σειρά «Η Γειτονιά μας» του αείμνηστου Κώστα Πρετεντέρη. Ο Καφάσης ερμηνεύει τον ρόλο του Ιωνάθαν που έχει τρέλα με το τραγούδι και ονειρεύεται ότι μια μέρα θα γίνει μεγάλος τραγουδιστής.

Παράλληλα με την τηλεόραση, ο Καφάσης τραγουδά σε μια μπουάτ της Πλάκας. Ένα βράδυ, περνούν έξω απ’ αυτή ο Κ. Ψυχογιός με τη σύζυγό του, η οποία αναγνωρίζει τη φωνή του Καφάση και λέει στον Ψυχογιό: «Ο Ιωνάθαν από τη «Γειτονιά», πάμε να τον ακούσουμε».

Ο Ψυχογιός που μάλλον αγνοούσε ως τότε τον Καφάση, εντυπωσιάστηκε από τη φωνή και τον τρόπο ερμηνείας του και αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί του. Γράφει 12 τραγούδια που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Γέλα Κυρία μου» (1975). Ο Καφάσης αβαντάρει τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύοντάς τα στη «Γειτονιά», η οποία σαρώνει σε θεαματικότητα. Έτσι, πολύ σύντομα γίνεται, και στην πραγματικότητα, φίρμα.

Κώστας Ψυχογιός
Ο Κώστας Ψυχογιός

Από το «Γέλα Κυρία μου» ξεχωρίζουν, εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, τα «Ψυχή μου καρδιά μου», «Περίπτωσή μου», «Η ώρα της φωτιάς», το οποίο ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Καφάσης και, λέγεται ότι, ήταν απαγορευμένο (εντελώς…) από το κρατικό ραδιόφωνο, «Μονά ζυγά δικά σου», «Δεν μπορεί είν’ αδύνατον» κ.ά.

Το 1976, ο Ψυχογιός γράφει 12 καινούργια τραγούδια για τον Καφάση που περιλαμβάνονται στο L.P. «Κατάλαβέ με». Νέα σουξέ για τον Κώστα Καφάση που ήταν πλέον ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές της εποχής: τα τραγούδια «Κατάλαβέ με», «Και τώρα τι γίνεται», «Ο δεσμός μας», «Ούτε ένα γεια σου»(…δεν επιμένω σε δεσμούς τελειωμένους, μα όχι να’ μαι και πιο ξένος απ’ τους ξένους…), «Χαμένος γελασμένος» και το τσιφτετέλι «Ώπαλα ώπα» ξεχώρισαν από το 2ο L.P. Και στο τρίτο άλμπουμ του («Σκέφτομαι εσένα», 1977) συνεργάζεται με τον Ψυχογιό. Τα τραγούδια όμως που γίνονται επιτυχίες είναι σαφώς λιγότερα: «Σκέφτομαι εσένα», «Όταν βασιλεύει ο ήλιος», «Κάνε με να σε πιστέψω», «Βρε καλώς το νάτο», «Ο τίποτας».

Τα επόμενα χρόνια, αν και συνεργάστηκε με καταξιωμένους δημιουργούς (Τάκης Μουσαφίρης, Νάκης Πετρίδης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, ξανά με τον Κώστα Ψυχογιό κ.ά.), δεν είχε την επιτυχία που γνώρισε όταν ξεκίνησε. Πάντως, ακόμα και στα μέσα της δεκαετίας του 2000, τα κέντρα όπου εμφανιζόταν γέμιζαν. Όχι μόνο από παλιούς θαυμαστές και θαυμάστριές του, αλλά και από νέα παιδιά που τον αποθέωναν.

Πόλυς (Ναπολέων) Κερμανίδης (1946-2012)

Ένας ακόμα τραγουδιστής με τεράστια επιτυχία τη δεκαετία του 1970 ήταν ο Πόλυς (Ναπολέων) Κερμανίδης. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1946. Η πρώτη εμφάνισή του στη δισκογραφία έγινε το 1967 με δίσκο 45 στροφών που περιείχε τα τραγούδια «Ό, τι χτίζω το γκρεμίζεις» και «Μέσα απ’ το ίδιο το ποτήρι».

Πόλυς (Ναπολέων) Κερμανίδης
Ο Πόλυς (Ναπολέων) Κερμανίδης

Τον συνόδευε στα φωνητικά η Σούλα Κίρμη. Την ίδια χρονιά, πάλι σε δίσκο 45 στροφών, κυκλοφόρησε τα τραγούδια «Στο ρημαγμένο σπίτι μου» και «Αφήστε με μόνο μου» του Χρήστου Κολοκοτρώνη.

Το 1975, αφού είχαν προηγηθεί μερικά σαρανταπεντάρια ακόμα, ο Κερμανίδης κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο «Και το είδες και το βλέπεις» που πέρασε μάλλον απαρατήρητο. Την επόμενη χρονιά όμως (1976) κυκλοφόρησε το άλμπουμ που τον καθιέρωσε: «Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια». Το ομότιτλο τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία. Δεν ήταν όμως καινούργιο. Ήταν μια δημιουργία του μεγάλου Γιώργου Μητσάκη που ερμήνευσε πρώτος ο Μάνος Παπαδάκης (με τη συνοδεία της Πίτσας Παπαδοπούλου) το 1970. Η τελείως διαφορετική ενορχήστρωση του Χρήστου Κοτσώνη όμως και η εξαιρετική ερμηνεία του Κερμανίδη «δημιούργησαν» ένα τελείως διαφορετικό τραγούδι που έγινε τεράστιο σουξέ και ακούγεται μέχρι σήμερα. Στον ίδιο δίσκο όμως περιλαμβάνονται και άλλα εξαιρετικά τραγούδια όπως το «Φίλε μου εσύ τα φταις», «Προδομένα φιλιά», «Η Χριστίνα» και το «Φτωχή καρδιά μου κάνε υπομονή» («Σκοτείνιασε ξανά»).

Αν και επισήμως, δημιουργός του τραγουδιού (μουσική και στίχοι) εμφανίζεται ο Χρήστος Κοτσώνης, πρόκειται για τραγούδι του Αιγύπτιου Abdel Halim Hafez (1929-1977), ενός από τους μεγαλύτερους Άραβες τραγουδιστές. Το 1977 το ίδιο τραγούδι με δημιουργούς επισήμως, τον Μανώλη Αγγελόπουλο και τη Μάρω Μπιζάνη κυκλοφόρησε από άλλη εταιρεία με τίτλο «Τα μαύρα μάτια σου» και ερμηνευτή τον Αγγελόπουλο! Έχει γραφτεί ότι οι δύο εταιρείες είχαν αγοράσει η καθεμία ξεχωριστά τα δικαιώματα του τραγουδιού! Υπήρξαν προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά λύση δεν δόθηκε…

Επανερχόμαστε όμως στον Πόλυ Κερμανίδη. Το 1977 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Δίνω τα ρέστα μου». Όλα τα τραγούδια του είναι δημιουργίες του Χρήστου Κοτσώνη. Πολλά από αυτά έγιναν επιτυχίες με κορυφαίο όλων το «Ήρθες αυτό το καλοκαίρι». «Η Τρέλα», «Οι μεγάλοι», «Πίνω, πίνω, ξαναπίνω», «Τις καρδιές όλου του κόσμου», «Δίνω τα ρέστα μου» ήταν μερικά από τα τραγούδια που ξεχώρισαν. Το 1978, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Τα φώτα λάμπουν στην πολιτεία» που δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Ακολούθησαν το 1979 οι «Ανθρώπινες Αδυναμίες» με δημιουργίες ξανά του Χρήστου Κοτσώνη. Και από αυτό τον δίσκο «ξεπήδησαν» επιτυχίες: «Την αγάπη την κατάντησαν εμπόριο», «Στηρίξου επάνω μου», «Θα πέσω κάτω απ’ τη μαγκιά», «Ανθρώπινες αδυναμίες», «Το μπουζούκι», το οποίο ο Χ. Κοτσώνης θεωρεί κορυφαίο του τραγούδι, «Είσαι το είναι μου» με το εκπληκτικό σόλο του Κοτσώνη στο τέλος κ.ά.

Το 1981, ο Πόλυς Κερμανίδης κυκλοφορεί σε άλλη δισκογραφική εταιρεία το L.P. «Όλοι το ίδιο είμαστε». Τόσο αυτό όσο και τα επόμενα άλμπουμ του όμως δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1997 είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα που του προκάλεσε μεγάλα προβλήματα υγείας και τον απομάκρυνε οριστικά από τις πίστες. Ο Πόλυς Κερμανίδης που μέχρι το μοιραίο τροχαίο γνώριζε μεγάλη επιτυχία στις εμφανίσεις του στα νυχτερινά κέντρα έφυγε από κοντά μας το 2012.

Γιάννης Φλωρινιώτης (Αποστολίδης) (1947(;)-2023)

Ο απόλυτος σταρ του τέλους της δεκαετίας του ’70 ήταν ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Αποστολίδης και η καταγωγή του ποντιακή. Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Κλειναί της Φλώρινας το 1947. Κάποιες πηγές αναφέρουν ως έτος γέννησης του το 1940.

Γιάννης Φλωρινιώτης
Ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών (κέντρο «Μηλιές» της Φλώρινας). Ακολούθησαν εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη και από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί μια μίνι καριέρα στην Αμερική όπου το 1969 κυκλοφόρησε τον πρώτο «μεγάλο» δίσκο του, από την Olympic Flame Records με τίτλο «John Floriniotis». Το L.P. περιείχε επανεκτελέσεις τραγουδιών της εποχής. Στα έξι από αυτά τον συνόδευε η Λίτσα Μουστάκα. Πάντως, η πρώτη ηχογράφηση του έγινε στην Ελλάδα το 1968. Επρόκειτο για δίσκο 45 στροφών που περιείχε τα τραγούδια «Αυτός ο δρόμος που ‘χεις πάρει» και «Πόνος, καημός και χωρισμός». Τον συνόδευε η Ρίτα Ζάκη. Εσφαλμένα αναφέρεται ότι πρώτη δισκογραφική δουλειά του ήταν το «Τώρα θέλω τώρα» (1978). Το 1972 κυκλοφόρησε το «Άστε ήσυχο το Γιάννη» σε κασέτα, με 12 τραγούδια. Το 1978 κυκλοφόρησαν τα L.P. «Θα ‘μαι πάντα κοντά σου» που μάλλον πέρασε απαρατήρητο και το «Τώρα θέλω τώρα» με τραγούδια του Κώστα Ψυχογιού.

Φλωρινιώτης - Μερκούρη
Ο Φλωρινιώτης με την Μελίνα Μερκούρη

Μέσα σε ένα μήνα το L.P. έγινε χρυσό, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα. Γνωστότερα τραγούδια του L.P.: «Απρόσκλητη κυρία», «Το τελευταίο χαρτί», «Τώρα θέλω τώρα», «Σαν τσιγάρο να καώ». Το 1979, ο Φλωρινιώτης κυκλοφόρησε το L.P. «Γιορτή αγάπης» που πραγματικά εκτόξευσε την καριέρα του. Μαζί με τον Κώστα Ψυχογιό, στον δίσκο συνεργάστηκε και ο Χρήστος Εμμανουήλ. Τα περισσότερα τραγούδια έγιναν επιτυχίες: «Γιορτή αγάπης», (διασκευή του «Sandstorm» των Ιταλών «La Bionda»). Η διασκευή της «Αμμοθύελλας» έγινε από τον Χρήστο Εμμανουήλ, ενώ οι στίχοι είναι του Κώστα Ψυχογιού. Άλλα σουξέ του δίσκου: «Ήχος και Φως», «Τάκα Τάκα», «Πειράζει που είμαι Φίρμα», «Τσιγγανάκι», «Ο γιος της μάγισσας».

flwriniwths.jpg
Ο Φλωρινιώτης σε εξώφυλλο περιοδικού της χρυσής εποχής του

Κορυφαία στιγμή του Φλωρινιώτη, που ξεχώριζε και για τα εκκεντρικά του ντυσίματα, ήταν η εκπομπή που αφιέρωσε σ’ αυτόν ο Μάνος Χατζιδάκις στο Τρίτο Πρόγραμμα, αφού τον είδε να τραγουδάει ζωντανά σ’ ένα νυχτερινό κέντρο. «Ο Φλωρινιώτης είναι μεγάλος τραγουδιστής, αλλά δεν το ξέρει» είχε πει ο αείμνηστος Χατζιδάκις…

Ένας άλλος σημαντικός τραγουδιστής των σέβεντις ήταν ο Γιώργος Αιγύπτιος που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας (2 Μαΐου 2025).

Πολύ αξιόλογος τραγουδιστής ήταν και ο Γιάννης Κιούσης (1950-2021;). Ιδιαίτερα ο πρώτος του δίσκος, «Άστο σε μένα» (1977) σε μουσική Αχιλλέα Κεσίδη και στίχους Κατερίνας Πανάγου είχε πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες: «Απόψε θα πάρω το τρένο», «Στης ζωής μας το ταμείον», «Δώσε μου κι άλλη αναβολή», «Τι έχω πάθει μη ρωτάς», «Γιατί καλέ κυρά». Η καριέρα του, για οικογενειακούς λόγους, ήταν σύντομη.

Γιάννης Κιούσης
Ο Γιάννης Κιούσης

Πέρα από τα ονόματα που έλαμψαν στις πίστες και τη δισκογραφία, υπήρχαν και άλλοι-άλλες που ερμήνευσαν μεγάλα σουξέ: Μαίρη Ουράνη (ψευδώνυμο της στιχουργού Μαίρης Μπιζάνη) που ερμήνευσε το «Ας είναι κι έτσι» (Χ. Νικολόπουλος-Μ. Μπιζάνη), Μανόλης Τοπάλης, «Το γυαλί» (Β. Βασιλειάδης-Τ. Κωλέτης), Ρένα Ντάλμα: «Σ’ έχασα χωρίς να φταίω» (Δ. Σφακιανός-Κ. Πανάγου), «Θα κάνω απεργία, στον έρωτα αργία» (Δ. Σφακιανός-Κ. Πανάγου), «Μη μ’ αφήνεις μη» (Δ. Σφακιανός-Κ. Πανάγου), Ελευθερία Χριστοπούλου, «Είδα στον ύπνο μου» (Κ. Σούκας-Λ. Τσώλης), «Το μελανούρι» (Θ. Χάρος-Λ. Τσώλης), «Στραβοτιμονιές» (Κ. Σούκας-Λ. Τσώλης), «Παραπονιάρης» (Θ. Χάρος-Λ. Τσώλης) κ.ά.

Ρένα Ντάλμα
Η Ρένα Ντάλμα

Και πώς να μην αναφερθεί κανείς στο «Εγώ για το χατίρι σου μπεμπέκα μου»(…απόψε θα το σκάσω απ’ τη γυναίκα μου), των Β. Βασιλειάδη- Ν. Ρούτσου, που ερμήνευσε ο Κώστας Καρουσάκης ή στο περίφημο «Ριγέ σακάκι»(το…διπλοσταυροκούμπωτο) του Κώστα Ψυχογιού που ερμήνευσε ο ίδιος;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response