Δεν έχει πάτο το βαρέλι της κοροϊδίας! Την ώρα που τα σχολεία ρημάζουν, τα παιδιά ξεπαγιάζουν χωρίς θέρμανση, κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και μοιράζονται βιβλία του περασμένου αιώνα, το Υπουργείο Παιδείας πετάει 2.000.000 ευρώ για… λαχανόκηπους! Ναι, καλά διαβάσατε. Δύο εκατομμύρια για να φυτεύουν τα παιδιά ρόκες και παντζάρια, την ώρα που κάποιοι άλλοι φυτεύουν τιμολόγια, έργα-μαϊμού και κολλητιλίκια με “μη κερδοσκοπικές” ΜΚΟ!
Κι όλα αυτά, φυσικά, βαφτισμένα με το δήθεν άλλοθι της «οικολογικής συνείδησης» και της «πράσινης εκπαίδευσης». Πίσω από τις γλάστρες και τις τσουγκράνες, όμως, παίζεται το γνωστό βρόμικο παιχνίδι: προγράμματα, αναθέσεις και μίζες για ημέτερους, την ώρα που η κοινωνία στενάζει. Και το ερώτημα καίει: θα φυτέψουν μαρούλια ή θα φυτέψουν τις τσέπες τους με εκατομμύρια;
Δυο εκ. ευρώ για λαχανόκηπους σε 1.750 σχολεία
Απόφαση για για τη δημιουργία λαχανόκηπων σε 1.750 σχολεία, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Ανά κατηγορία σχολείου προβλέπεται να διατεθούν όλα τα απαραίτητα για τη δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων όπως ενδεικτικά παρτέρια, χώμα, μικρά θερμοκήπια, σετ εργαλείων κηπουρικής, σετ σπόρων για τις καλλιέργειες, ποτιστήρια κλπ.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφσσης:
- Η χρηματοδότηση δράσης που εντάσσεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμια εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, για τη βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση και την ενίσχυση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών/τριών, με γνώμονα την «προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» ώστε οι αξίες της αειφορίας να ενταχθούν έμπρακτα στα προγράμματα σπουδών και τις λειτουργίες του σχολείου.
- Η εκπαίδευση, προσανατολισμένη στην αειφορία και η ανάπτυξη σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εφοδιάζουν τους μαθητές με τις απαραίτητες γνώσεις και καλλιεργούν τις δεξιότητές τους και την ικανότητά τους για δράση ενώ τους ενισχύουν εσωτερικά στη διαμόρφωση αξιών, στάσεων και κινήτρων.
- Η βιωματική δράση «Λαχανόκηποι στα σχολεία: με κριτική σκέψη και όραμα, συνεργαζόμαστε, χαιρόμαστε δημιουργούμε», πρόκειται να υποστηρίξει τους μαθητές/τριες, με βιωματικό τρόπο, στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της παραγωγής τροφίμων και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και στην υιοθέτηση βιώσιμων αντιλήψεων και στάσεων στην προσωπική και καθημερινή τους ζωή, οι οποίες ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Η ευαισθητοποίηση των παιδιών, ο εμπλουτισμός των γνώσεων τους σε πολύπλοκα περιβαλλοντικά προβλήματα και η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αναμένεται να συμβάλλουν στη διαμόρφωση διαφόρων πτυχών της προσωπικότητάς τους, ώστε να είναι σε θέση να αναζητούν λύσεις και να καταστούν ενημερωμένοι και κριτικά σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες, συμβάλλοντας μελλοντικά στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.