Σάλος στην Τυνησία: Δικαστήριο καταδίκασε δικηγόρο για κριτική στον πρόεδρο!

Κοινοποίηση:
dikastirio (1)

Στο δικαστήριο της Τυνησίας, η Σόνια Νταχμάνι, μια δικηγόρος που έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της προς τον πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ, καταδικάστηκε χθες, Δευτέρα, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροί της.

 

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει την αυξανόμενη καταστολή κατά όσων διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική στη βόρεια Αφρικανική χώρα, σύμφωνα με οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δικηγόροι της Νταχμάνι αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς ο δικαστής αρνήθηκε να αναστείλει τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η πελάτισσά τους δικάζεται για δεύτερη φορά για το ίδιο αδίκημα.

Το δικαστήριο καταδίκασε τη Σόνια Νταχμάνι για δηλώσεις που επικρίνουν τις πρακτικές κατά των μεταναστών στην Τυνησία.

Ο δικηγόρος της Μπασέμ Τριφί δήλωσε ότι το δικαστήριο καταδίκασε τη Νταχμάνι σε δύο χρόνια κάνοντας λόγο για «μεγάλη αδικία».

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια φάρσα. Η Σόνια δικάζεται δύο φορές για την ίδια δήλωση», δήλωσε στο Reuters ο άλλος δικηγόρος της Νταχμάνι, Σαμί Μπεν Γκαζί.

Η Σόνια Νταχμάνι συνελήφθη πέρυσι μετά από σχόλια κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής της εμφάνισης, κατά την οποία εξέφρασε αμφιβολίες και ασκούσε κριτική στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τους Αφρικανούς μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Τυνησία.

Η δίωξη ασκήθηκε βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου της Τυνησίας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το διάταγμα 54, το οποίο έχει καταδικαστεί ευρέως από διεθνείς και τοπικές ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ορισμένοι δημοσιογράφοι και επικριτές του Σαγιέντ έχουν φυλακιστεί από τότε που κατέλαβε τον έλεγχο των περισσότερων εξουσιών, διέλυσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο και άρχισε να κυβερνά με διάταγμα το 2021, κινήσεις που η αντιπολίτευση έχει καταγγέλλει ως πραξικόπημα.

 

Ο Σαγιέντ απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του είναι νόμιμες και αποσκοπούν στον τερματισμό του πολυετούς χάους και της ανεξέλεγκτης διαφθοράς.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι ο Σαγιέντ έχει μετατρέψει την Τυνησία σε υπαίθρια φυλακή και χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη και την αστυνομία για να στοχοποιεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν είναι δικτάτορας και επιδιώκει να λογοδοτήσουν όλοι εξίσου, ανεξάρτητα από τη θέση ή το όνομά τους.

 

 Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response