Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο επιτέθηκε στους εισαγγελείς στο Ισραήλ σχετικά με τη δίκη διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον, έχοντας παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας στο Ισραήλ, δεν πρόκειται να “ανεχτεί αυτή την κατάσταση”.
Ο Νετανιάχου κατηγορείται από το 2019 για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης, όλες τις κατηγορίες τις αρνείται. Η δίκη του ξεκίνησε το 2020 και περιλαμβάνει τρεις ποινικές υποθέσεις.
Την Παρασκευή, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του Νετανιάχου για αναβολή της κατάθεσής του για τις επόμενες δύο εβδομάδες, λόγω διπλωματικών και ασφαλείας θεμάτων που προέκυψαν μετά από τις 12 μέρες συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αυτόν τον μήνα. Ο Νετανιάχου προγραμματίζεται να καταθέσει τη Δευτέρα για να υποβληθεί σε αντεξέταση.
“Είναι ΑΠΙΘΑΝΟ αυτό που κάνουν οι ανεξέλεγκτοι εισαγγελείς στον Μπίμπι Νετανιάχου,” δήλωσε ο πλανητάρχης σε ανάρτησή του στο Truth Social, τονίζοντας ότι η δικαστική διαδικασία θα επηρεάσει την ικανότητα του Νετανιάχου να διεξάγει διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και το Ιράν.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής εισαγγελίας αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ. Ο Νετανιάχου ανήρτησε ξανά το μήνυμα του Τραμπ στο X, προσθέτοντας: “Σας ευχαριστώ ξανά, @realDonaldTrump. Μαζί, θα κάνουμε τη Μέση Ανατολή Μεγάλη ξανά!” Αυτό είναι η δεύτερη ανάρτηση του οικονομικού μεγιστάνα μέσα σε λίγες ημέρες, με την οποία υπερασπίζεται τον Νετανιάχου και ζητά την ακύρωση της δίκης, συνδέοντας τις νομικές ενέργειες του Ισραήλ με την αμερικανική βοήθεια.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, προστατεύοντας και υποστηρίζοντας το Ισραήλ. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση,” δήλωσε ο Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Νετανιάχου “αυτή τη στιγμή” βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας με τη Χαμάς, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως μια κατάπαυση του πυρός είναι κοντά.
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση μόνο εάν η Χαμάς αποστρατιωθεί και διαλυθεί. Η Χαμάς αρνείται να καταθέσει τα όπλα. Το ενδιαφέρον για την επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα έχει αυξηθεί μετά τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Reuters