Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις των χωρών της πολύπαθης Μέσης Ανατολής, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις παίρνουν εξαιρετικά επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση.
«Η μεταξύ μας συνεργασία και ενότης καθίστανται ιδιαιτέρως σήμερον αναγκαίαι, καθώς η υφήλιος συγκλονίζεται από αιματηράς συγκρούσεις και πολέμους, με χιλιάδας θυμάτων και αναριθμήτους πρόσφυγας. Η Ορθόδοξος Εκκλησία οφείλει να δώση γεγονυία τη φωνή την καλήν αυτής μαρτυρίαν κατά της βίας και των συγκρούσεων και υπέρ του διαλόγου και της επικρατήσεως της ειρήνης.
Ειδικώτερον κατά την κρίσιμον αυτήν συγκυρίαν, κατά την οποίαν το βλέμμα πάντων ημών είναι εστραμμένον και πάλιν εις την πολύπαθον Μέσην Ανατολήν, όπου αι εξελίξεις λαμβάνουν εξαιρετικώς επικινδύνους και ανεξελέγκτους διαστάσεις.
Διά τον λόγον αυτόν απευθύνομεν ηχηράν έκκλησιν προς τους ηγέτας και τας κυβερνήσεις των εμπλεκομένων κρατών και λαών να επιδείξουν την αναγκαίαν αυτοσυγκράτησιν προς όφελος και συμφέρον πρώτον αυτών των ιδίων, αλλά και της ανθρωπότητος συνολικώς» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, μετά το συλλείτουργο με τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπίσκοπο κ. Ιωάννη, που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, 15 Ιουνίου, στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.