«Είναι τόσο καινοτόμοι και καλοί στην επίλυση προβλημάτων που φαίνεται να βρίσκουν πάντοτε λύση», δήλωσε η επιστήμονας Μπάρμπαρα Κλαμπ στους New York Times
Μια επιστήμονας παρατήρησε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά σε κάποιους παπαγάλους κοκατού στην Αυστραλία – άνοιγαν βρύσες με τα πόδια τους, κάθε φορά που διψούσαν για να πιουν νερό. Όταν παρατήρησε αυτό το φαινόμενο, ένα εκατομμύριο ερωτήσεις πέρασαν από το μυαλό της Μπάρμπαρα Κλαμπ.
«Πώς το έμαθαν; Γιατί το έμαθαν; Μπορούν όλοι οι παπαγάλοι κοκατού να το κάνουν αυτό και μπορούν να το διδάξουν; Γιατί δεν πίνουν απλά από το ρέμα;»
Η εθνολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης είδε για πρώτη φορά αυτή τη συμπεριφορά αυτοπροσώπως, αλλά θεώρησε ότι είχε αφήσει κάποιος ανοιχτή τη βρύση. Αργότερα, βίντεο έδειξε πώς οι παπαγάλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα νύχια και το βάρος του σώματός τους για να γυρίσουν τη λαβή και να ανοίξουν τη βρύση.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό «Biology Letters» – με βάση έρευνα που διεξήχθη πριν από αρκετά χρόνια – η Κλαμπ και οι συν-συγγραφείς της ονόμασαν την συμπεριφορά «αστικά προσαρμοσμένη τοπική παράδοση» και, από όσο γνωρίζουν, είναι πρώτη φορά που παρατηρείται σε αυτό το είδος.
«Είναι τόσο καινοτόμοι και καλοί στην επίλυση προβλημάτων που φαίνεται να βρίσκουν πάντοτε λύση», δήλωσε η Κλαμπ στους New York Times. «Με έναν περίεργο τρόπο, οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι με εκπλήσσουν συνεχώς, αλλά ταυτόχρονα δεν με εκπλήσσουν και τόσο πολύ».
Η επιτυχία – όπως έγραψε στη μελέτη της – «απαιτεί μια συντονισμένη ακολουθία ενεργειών, με μόνο το 41% των παρατηρηθέντων προσπαθειών να ήταν επιτυχείς».
Πράγματι, κατά τη διάρκεια 44 ημερών παρακολούθησης μιας μόνο βρύσης, μόνο το 46% των 525 παρατηρηθέντων προσπαθειών ήταν επιτυχημένες. Οι παπαγάλοι προσγειώνονταν στο χερούλι της βρύσης, το άρπαζαν με το νύχι τους και έσκυβαν το βάρος του σώματός τους για να το στρίψουν δεξιόστροφα. Χρησιμοποιούσαν το άλλο νύχι τους για να πιάσουν το στόμιο.
Παραμένουν όμως ακόμη κάποια ερωτήματα: Γιατί χρησιμοποιούν την βρύση όταν υπάρχει ρέμα κοντά; Η Κλαμπ πιστεύει ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι.
Ίσως έχουν συνηθίσει το πιο καθαρό πόσιμο νερό σε σύγκριση με το ρέμα, ενώ το να πίνουν από το έδαφος τους κάνει λιγότερο ευάλωτους σε επιθέσεις από αρπακτικά, όπως οι αετοί. Μια εντυπωσιακή ακόμη παρατήρηση είναι ότι τα πτηνά μπορεί να περίμεναν σε σειρά έως και 10 λεπτά για να πιουν από τη βρύση, ενώ το ρέμα βρισκόταν σε απόσταση λιγότερο από ένα λεπτό πτήσης.