Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η σχέση του με τον Έλον Μασκ έχει τελειώσει.
Σε συνέντευξή του στο NBC News το Σάββατο, ο Τραμπ απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκε αν η στενή σχέση τους έχει πλέον διακοπεί. Όταν ρωτήθηκε αν επιθυμεί να επαναφέρει τις σχέσεις σε καλό επίπεδο, απάντησε “Όχι”.
Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν την πιο πρόσφατη εξέλιξη στη δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Τραμπ και του Μασκ, η οποία εξελίχθηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η διαφωνία προέκυψε όταν ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας, ο οποίος είχε συνεισφέρει εκατομμύρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου στον Λευκό Οίκο, άσκησε δημόσια κριτική στο νομοσχέδιο του προέδρου για τη φορολογία και τις δαπάνες, το οποίο αποτελεί σημαντική εγχώρια πολιτική.
Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών παραμένει στο πλευρό του προέδρου, με τον Αντιπρόεδρο JD Vance να δηλώνει ότι ο Μασκ “έδρασε υπερβολικά” και μπορεί να μην γίνει ποτέ δεκτός πάλι στην ομάδα. Ο Vance, σε συζήτηση με τον podcaster Theo Von, χαρακτήρισε την επίθεση του CEO της Tesla και SpaceX στον πρόεδρο ως “μεγάλο λάθος”.
Για εβδομάδες, ο Έλον Μασκ εξέφραζε την αντίθεσή του προς το εμβληματικό νομοσχέδιο του Προέδρου Τραμπ, γνωστό ως “Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο”, καθώς αυτό προχωρούσε μέσω του Κογκρέσου. Ο Μασκ επεσήμανε ότι, αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα προσθέσει τρισεκατομμύρια στο εθνικό έλλειμμα και θα “υπονομεύσει” το έργο που είχε επιτελέσει ως επικεφαλής του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (Doge) για τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Λίγο μετά την αποχώρησή του από το Doge, μετά από 129 ημέρες θητείας, ο Μασκ ανήρτησε στο κοινωνικό του δίκτυο X ότι το νομοσχέδιο ήταν μια “αηδιαστική φρικαλεότητα”, χωρίς όμως να ασκήσει άμεση κριτική στον Τραμπ.
Ωστόσο, την Πέμπτη, ο Τραμπ εξέφρασε στους δημοσιογράφους την “απογοήτευσή” του για τη συμπεριφορά του Μασκ.
Ο Μασκ αντέδρασε με μια καταιγίδα αναρτήσεων στο X, ισχυριζόμενος ότι ο Τραμπ θα είχε χάσει τις εκλογές χωρίς τη δική του υποστήριξη και κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν, του ατιμασμένου χρηματιστή που πέθανε στη φυλακή αναμένοντας κατηγορίες για εμπόριο σεξ. Μετά, διέγραψε την ανάρτηση και ο δικηγόρος του Έπσταϊν διέψευσε τις κατηγορίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσα από την πλατφόρμα του Truth Social, χαρακτήρισε τον Μασκ “τρελό” και σε μία ανάρτηση απείλησε να διακόψει τα συμβόλαια του Μασκ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο NBC News το Σάββατο, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Μασκ είχε δείξει “ασέβεια στο αξίωμα του προέδρου”, προσθέτοντας: “Πιστεύω ότι είναι πολύ κακό, γιατί είναι πολύ ασέβεια. Δεν μπορείς να δείχνεις ασέβεια στο αξίωμα του προέδρου.”
BBC