Τουλάχιστον 13 Ιρανοί προσκυνητές έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του μεγάλου ετήσιου προσκυνήματος στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι θερμοκρασίες στην περιοχή έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με αναφορές από ιρανικό κρατικό μέσο.
Η μονάδα υγείας και ιατρικών επιχειρήσεων της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι «στις 6 Ιουνίου, ο συνολικός αριθμός των Ιρανών προσκυνητών που έχασαν τη ζωή τους στο φετινό χατζ ανέρχεται σε 13», σε ανακοίνωση που αναμεταδόθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια των θανάτων, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι οι θερμοκρασίες στις ιερές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας έχουν φτάσει τους 47°C, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμοπληξίας για τους προσκυνητές.
Ο αριθμός των ιατρικών συμβουλών που παρασχέθηκαν σε Ιρανούς προσκυνητές στα κέντρα της Ερυθράς Ημισελήνου στη Μεδίνα και τη Μέκκα, στο δυτικό τμήμα του βασιλείου, ανήλθε σε 138.900, σύμφωνα με το IRNA.
Φέτος, 86.700 Ιρανοί πραγματοποίησαν το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα και τα περίχωρά της, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε.
Το 2024, περισσότεροι από 1.300 προσκυνητές, εκ των οποίων 22 Ιρανοί, πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ, όταν οι θερμοκρασίες είχαν πλησιάσει τους 52 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις αρχές.
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα. Οι θάνατοι που σημειώθηκαν πέρυσι δείχνουν πόσο ευπαθείς είναι οι πιστοί απέναντι σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή.