Οι μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού στον πλανήτη μας δεν βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια ή σε χρυσωρυχεία, όπως θα φανταζόταν κανείς, αλλά κρύβονται στα έγκατα της Γης — σε βάθη που φτάνουν έως και 3.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, πάνω από το 99,999% των αποθεμάτων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων βρίσκονται παγιδευμένα στον μεταλλικό πυρήνα της Γης, καθιστώντας τα απρόσιτα για την ανθρωπότητα.
Μια πρωτοποριακή μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Göttingen στη Γερμανία ρίχνει νέο φως στην καταγωγή αυτών των πολύτιμων στοιχείων.
Ερευνητές εντόπισαν ίχνη του πολύτιμου μετάλλου ρουθήνιο (Ru) σε ηφαιστειακά πετρώματα από τα Νησιά Χαβάη.
Τα δείγματα, τα οποία θεωρείται ότι προέρχονται από τα βαθύτερα στρώματα του πλανήτη, προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για την παρουσία του ρουθηνίου στον γήινο πυρήνα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Ισοτοπικές… αποδείξεις από τα απύθμενα βάθη του πλανήτη
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ο μεταλλικός πυρήνας της Γης περιέχει πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του ισοτόπου Ru-100 (ρουθήνιο-100) σε σχέση με τον μανδύα.
Η διαφορά αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι το Ru που «εγκλωβίστηκε» στον πυρήνα κατά τον σχηματισμό του, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, έχει διαφορετική προέλευση σε σύγκριση με το ρουθήνιο που υπάρχει σήμερα στον μανδύα. Μέχρι πρόσφατα, οι διαφορές μεταξύ των ισοτοπικών μορφών του Ru ήταν τόσο μικρές, που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν με ακρίβεια.
Νέα εποχή στην κατανόηση των πολύτιμων μετάλλων
Η ερευνητική εργασία του University of Göttingen ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της καταγωγής του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, ενώ προσφέρει παράλληλα ανεκτίμητες πληροφορίες για τις γεωδυναμικές διεργασίες στα έγκατα της Γης.
Οι καινοτόμες μέθοδοι ανάλυσης που ανέπτυξαν οι επιστήμονες ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες αποκαλύψεις για τη σύνθεση του εσωτερικού του πλανήτη μας, αναφέρει η πλατφόρμα ilmeteo.
Ίσως τελικά το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο του κόσμου να μην βρίσκεται στη Γη όπως τη γνωρίζουμε — αλλά κάτω από τα πόδια μας, σε βάθη που ούτε η τεχνολογία δεν έχει ακόμα τολμήσει να εξερευνήσει.