Θα κουφαθείτε: Γιατί οι μπανάνες είναι κανονικά μούρα – και οι φράουλες όχι;

Κοινοποίηση:
2ad58f4b97c96b8f415a6665deb0bfd1_XL

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι μπανάνες θεωρούνται μούρα, ενώ οι φράουλες –παραδόξως– όχι;
Πρόκειται για ένα από εκείνα τα ερωτήματα που αμφισβητούν την κοινή λογική και αφήνουν ακόμα και τους λάτρεις των φρούτων… προβληματισμένους.
Ας ρίξουμε μια ματιά στη βοτανική αλήθεια πίσω από τις γευστικές μας συνήθειες – γιατί, όπως συχνά συμβαίνει με τη βιολογία, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ ό,τι φαίνονται.

Μούρο: Όχι όπως το ξέρετε

Στην καθημερινότητά μας, «μούρο» είναι κάθε μικρό, ζουμερό και συχνά γλυκό φρούτο που τρώγεται ολόκληρο – από τις φράουλες μέχρι τα βατόμουρα. Ωστόσο, η επιστημονική (βοτανική) ορολογία έχει άλλους κανόνες.
Σύμφωνα με τη βοτανική, ένα μούρο είναι ένας καρπός που προέρχεται από μία ωοθήκη και έχει τρία βασικά στρώματα:

Εξωκάρπιο: το εξωτερικό περίβλημα (π.χ. η φλούδα),
Μεσοκάρπιο: το σαρκώδες μέρος που καταναλώνουμε,
Ενδοκάρπιο: το εσωτερικό που περικλείει τους σπόρους.
Και κάπου εδώ αρχίζει η έκπληξη…

Η μπανάνα: Ένα αυθεντικό βοτανικό μούρο

Παρά το μέγεθός της και την εμφάνισή της, η μπανάνα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί μούρο: προέρχεται από ένα άνθος με μία ωοθήκη, έχει φλούδα, μαλακή σάρκα και μικρούς σπόρους στο εσωτερικό της.
Στις άγριες ποικιλίες, μάλιστα, οι σπόροι είναι αρκετά μεγαλύτεροι και σκληροί – κάτι που σίγουρα δεν θα θέλαμε στο πρωινό μας.

Η φράουλα: Πιο πολύ «δόλωμα» παρά φρούτο

Αντίθετα, η φράουλα, αν και εξαιρετικά δημοφιλής, δεν είναι βοτανικά μούρο. Ο καρπός της προέρχεται από πολλαπλές ωοθήκες, καθεμία από τις οποίες μετατρέπεται σε ένα μικροσκοπικό «καρπάκι» (οι γνωστές κίτρινες κουκκίδες στην επιφάνεια).
Το κόκκινο, σαρκώδες μέρος που καταναλώνουμε είναι στην πραγματικότητα ένα διογκωμένο υποδοχείο άνθους – όχι ο ίδιος ο καρπός.

Καρπούζι, αγγούρι και άλλες «εκπλήξεις»

Κι αν η μπανάνα ως μούρο δεν σας εντυπωσίασε αρκετά, σκεφτείτε το εξής: το καρπούζι είναι επίσης μούρο. Συγκεκριμένα, ανήκει στην κατηγορία των «κολοκυνθοειδών μούρων» ή κολοκύθες. Το ίδιο ισχύει και για τα αγγούρια.

Γιατί έχει σημασία;

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν με λεκτική ακροβασία, όμως οι βοτανικές ταξινομήσεις είναι σημαντικές. Βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την εξέλιξη, τη μορφολογία και τη γενετική συγγένεια των φυτών, ενώ αποκαλύπτουν τις πραγματικές σχέσεις μεταξύ ειδών που –στην κουζίνα– δείχνουν εντελώς άσχετα μεταξύ τους.
Οι μπανάνες είναι μούρα. Οι φράουλες όχι. Το καρπούζι είναι. Η φρουτοσαλάτα σας, λοιπόν, είναι ένα βοτανικό πεδίο εκρήξεων ταξινόμησης. Την επόμενη φορά που θα τη φτιάχνετε, θα έχετε και μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστείτε στο τραπέζι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: