Νέες προειδοποιήσεις Τραμπ σε Ρωσία: «Αν μας κοροϊδεύει, θα αντιδράσουμε»

Κοινοποίηση:
trump_putin8

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε εκ νέου τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι θα κατανοήσει αν υπάρχει χειραγώγηση από την πλευρά του Ρώσου προεδρεύοντος.

Αν διαπιστωθεί ότι πράγματι συμβαίνει αυτό, ο πρόεδρος ανέφερε ότι η αντίδρασή τους θα είναι διαφορετική. Επιπλέον, τόνισε ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν όσον αφορά την πιθανότητα τερματισμού της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία και επανέλαβε τις πρόσφατες επικρίσεις του μετά από τις εκτεταμένες επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του σχετικά με τη Ρωσία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος απάντησε ότι δεν επιθυμεί να υπονομεύσει τις πιθανότητες για μια ειρηνική συμφωνία. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πούτιν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας ενδέχεται να καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρότεινε τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία τη 2α Ιουνίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Πόλη είχε φιλοξενηθεί και ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση.

«Σιγή ιχθύος» από το Κίεβο

Μέχρι στιγμής, η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε δημόσια τοποθέτηση ή απάντηση σχετικά με την πρόταση της Μόσχας. Η στάση του Κιέβου παραμένει άγνωστη.

Οι όροι του Βλαντιμίρ Πούτιν

Στο επίκεντρο των απαιτήσεων του «ισχυρού άνδρα» του Κρεμλίνου βρίσκονται:

Η ουδετερότητα του Κιέβου.

Η άρση των διεθνών κυρώσεων.

Η απελευθέρωση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει».

Ασφαλείς εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Παράλληλα, ζητά σαφείς και γραπτές δεσμεύσεις από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις για τον αποκλεισμό της ένταξης στο ΝΑΤΟ όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.