ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ! ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΤΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ – ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ 24 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΠΕΤΑΓΑΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

Κοινοποίηση:
λιβυη 2

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην «Πλατεία των Μαρτύρων», την κεντρική πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, ζητώντας επίμονα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την αποπομπή του φιλότουρκου πρωθυπουργού Αμπτουλάχ Ντειμπά, ενώ τουρκική Φρεγάτα βρίσκεται στο λιμάνι Χομς.

Χιλιάδες Λίβυοι βγήκαν στους δρόμους της Τρίπολης και πόλεων σε όλη τη δυτική Λιβύη την Παρασκευή σε μια από τις σημαντικότερες δημόσιες εξεγέρσεις των τελευταίων ετών κάτι που αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία να κινητοποιηθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική προς αρωγή των εξεγερμένων. Φυσικά, ο Γεραπετρίτης και ο Μητσοτάκης είναι άφαντοι και άτολμοι αφού μία ενδεχόμενη πτώση του τουρκικού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί μετά την αποπομπή του Καντάφι, θα ακύρωνε ουσιαστικά και το παράνομο τουρκολιβυκο μνημόνιο.

Παρόλα αυτά, όπως έγραφε την Παρασκευή 23 Μαίου το makeleio.gr ο στρατάρχης Χαφτάρ έχει αφεθεί στην τύχη του να βγάλει άκρη μόνος του. Στο ΥΠΕΞ τον θυμήθηκαν πρόσφατα λόγω των καραβιών με λ@θρομετανάστες που φτάνουν στην Κρήτη.

Μαζικές διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με το σύνθημα «Παρασκευή της Σωτηρίας» για να απαιτήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Ντειμπά και το τέλος της παρατεταμένης μεταβατικής φάσης της Λιβύης.

Στην Τρίπολη, μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων μετά την προσευχή της Παρασκευής, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Πολλοί κρατούσαν πλακάτ, καταδίκαζαν αυτό που περιέγραψαν ως εκτεταμένη διαφθορά και αποτυχημένη ηγεσία υπό την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) του Ντειμπά, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τις αρχές του 2021.

Οι διαμαρτυρίες σύντομα εξαπλώθηκαν στην έδρα της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει την αναγνώριση της κυβέρνησης του Ντειμπά.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν άμεσες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, κατηγορώντας το GNU ότι καθυστερεί σκόπιμα την ψηφοφορία για να παραμείνει στην εξουσία.

Η αναταραχή επεκτάθηκε πέρα από την πρωτεύουσα. Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πόλεις όπως η Ζαουίγια, η Σαμπράθα και το Σούρμαν, όπου οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τα ίδια αιτήματα για πολιτική αλλαγή.

Μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε στη Μισράτα, την περιοχή από όπου κατάγεται ο Λίβυος πρωθυπουργός Ντμπάιμπα, όπου εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, ζητώντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τον τερματισμό της βίας των πολιτοφυλακών στη Δύση.

Το κύμα διαμαρτυριών υπογραμμίζει την αυξανόμενη δημόσια απογοήτευση για την αδιέξοδη πολιτική διαδικασία της Λιβύης, την επιδείνωση των οικονομικών δυσκολιών και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Πάνω από μια δεκαετία μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει διχασμένη μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων, χωρίς εκλεγμένο πρόεδρο ή κοινοβούλιο και ένα βαθιά κατακερματισμένο κράτος.
Παρά τις επανειλημμένες διεθνείς δεσμεύσεις και τις προσπάθειες τοπικού διαλόγου, οι εθνικές εκλογές έχουν αναβληθεί πολλές φορές. Πολλοί Λίβυοι θεωρούν πλέον την προσωρινή κυβέρνηση του Ντμπάιμπα ως εμπόδιο στην πρόοδο και όχι ως δρόμο προς τη σταθερότητα.

Οι διαμαρτυρίες της Παρασκευής αντικατοπτρίζουν μια διευρυνόμενη απόρριψη του status quo και σηματοδοτούν ανανεωμένες εκκλήσεις για λογοδοσία, πολιτική ανανέωση και επείγοντα τερματισμό της μεταβατικής διακυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνολικά 275 αναφορές ζημιών έχουν ληφθεί από ομάδες αξιολόγησης μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

 Οι αναφορές καλύπτουν ζημιές σε κατοικίες, οχήματα, εμπορικά καταστήματα και κυβερνητικά κτίρια εντός των δικαιοδοσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τρίπολης.

Η αναρχία, η διαφθορά, η απροκάλυπτη τουρκική επέμβαση στην Τρίπολη, και πολλά άλλα ( εμπόριο μεταναστών, όπλων, ναρκωτικών, λευκής σαρκός) ζουν και βασιλεύουν στην Δυτική Λιβύη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αφού η Κυβέρνησις νομίζει ότι ακόμη και υπό την πλειοψηφική Δημοσκοπική αντίρρηση των Ελλήνων, μπορεί να παραχωρεί «Πατριοτ», «Εφ -16», Άρματα Μάχης , κάθε άλλου είδους Πολεμοφόδια και Οικονομικές ενισχύσεις στον Φιλοπόλεμο (κατά δηλώσεις Τραμπ) Ουκρανό, κατ’ αναλογίαν θα ώφειλε να στηρίζει αντιστοίχως τους Λιβύους με παραδοσιακές φιλίες και συνεργασίες. Θα μπορούσε να ανατρέξει και στην Αρχαία Ιστορία και σχετικούς Χάρτες που πιστοποιούν παράλληλα και με Αρχαιολογικά ευρήματα ότι τα Βόρεια Παράλια της Αφρικής στην Μεσόγειο αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού. Ούτε έναν καλό λόγο ; Ούτε με «κουτοπονηριά» με στόχο την αυτοδίκαιη κατάρρευση του Τουρκολυβικού συμφώνου που παραβιβάζει τα νόμιμα Εθνικά Συμφέροντα ; Ούτε ανακήρυξη των 12 Ναυτικών Μιλλίων τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση επι τη ευκαιρεία ; Τίποτε ;

  2. ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΑΛΑΤΕΣ?

Comments are closed.