Ο Τζέρεμι Ρένερ έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, παραδεχόμενος ότι στιγμιαία πήρε μία γεύση από αυτό που περιέγραψε ως την «γαλήνη της μετά θάνατον ζωής». Ο 54χρονος σταρ της Marvel μίλησε ανοιχτά για το οδυνηρό περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα την Πρωτοχρονιά του 2023, όταν τον πάτησε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα 6.350 κιλών έξω από το σπίτι του στη λίμνη Τάχο, ενώ προσπαθούσε ηρωικά να σώσει τον ανιψιό του.
Στην αυτοβιογραφία του του με τίτλο «Η Επόμενη Ανάσα μου» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, περιγράφει την «ηλεκτρική γαλήνη» που ένιωσε κατά τις σύντομες στιγμές που ήταν κλινικά νεκρός. Η εμπειρία, γράφει, τον έκανε να μην φοβάται τον θάνατο και τον γέμισε με μια συντριπτική αίσθηση γαλήνης. Τώρα, σε μια πρόσφατη εμφάνισή του στο podcast Let’s Talk Off Camera της Κέλι Ρίπα ο ηθοποιός παραδέχτηκε με ειλικρίνεια ότι η πρώτη του αντίδραση στην επιστροφή του στη ζωή ήταν η απογοήτευση.
«Είναι μια μεγάλη ανακούφιση, το μόνο που μπορώ να πω», είπε ο Ρένερ για το συναίσθημα που ένιωσε με την εμπειρία του κοντά στον θάνατο. «Είναι μια υπέροχη, υπέροχη ανακούφιση να σε απομακρύνουν από το σώμα σου. Είναι η πιο συναρπαστική γαλήνη που θα μπορούσες ποτέ να νιώσεις. Είναι η υψηλότερη έκρηξη αδρεναλίνης, αλλά η γαλήνη που τη συνοδεύει, είναι μαγευτική. Είναι τόσο μαγική».
Αυτή η αίσθηση γαλήνης, αποκάλυψε, ήταν τόσο δυνατή που η επιστροφή στη ζωή του προκάλεσε…απογοήτευση. «Και δεν ήθελα να επιστρέψω», είπε. «Θυμάμαι ότι με επανέφεραν και ήμουν τόσο εκνευρισμένος. Επέστρεψα και είπα: «Ααα!»».
Ο Ρένερ παραδέχτηκε ότι είχε «φύγει» μόνο για λίγα λεπτά μετά το ατύχημα με το χιονοστιβάδα την Πρωτοχρονιά του 2023 – αλλά η ματιά του στη μετά θάνατον ζωή ήταν αρκετή για να αλλάξει ολόκληρη την άποψή του για το «εδώ» και το «τώρα». Είπε ότι ο χρόνος δεν υπήρχε σε αυτόν τον χώρο, περιγράφοντας τη μετά θάνατον ζωή ως έναν τόπο αγνής γνώσης, απαλλαγμένο από ανθρώπινους περιορισμούς όπως η γλώσσα ή η γραμμική σκέψη.
«Αυτή είναι μια ανθρώπινη εμπειρία», είπε στην Κέλι. «Ο χρόνος είναι μια ανθρώπινη κατασκευή… Αυτό είναι τόσο θεραπευτικό – η γλώσσα, όλα αυτά τα πράγματα. Είναι όλα γνώση, όλα βίωση, όλα ταυτόχρονα, όλα ταυτόχρονα».
Ο Ρένερ βλέπει τώρα το ατύχημα ως ένα κάλεσμα αφύπνισης που καθάρισε τον θόρυβο και τον βοήθησε να εντοπίσει τι πραγματικά έχει σημασία. «Όλο αυτό με έκανε- έναν άνθρωπο που δεν ήθελε να επιστρέψει -να μπορώ να επιστρέψω εδώ και να ζήσω με τους δικούς μου όρους ως καπετάνιος του δικού μου πλοίου», είπε. «Και να επιβιβαστώ ή να κατέβω, δεν με νοιάζει δεκάρα».
Η επαφή με τον θάνατο τον ανάγκασε επίσης να επανεκτιμήσει τις αξίες του. «Έδινα τόση αξία σε πράγματα που έχουν μηδενική αξία», είπε. «Έτσι δεν επενδύω σε μετοχές ή ομόλογα. Δεν επενδύω σε κρυπτονομίσματα ή Bitcoin. Επενδύω στην αγάπη και στις σχέσεις μου με τις οποίες βιώνω την αγάπη. Γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που παίρνεις μαζί σου».
Ο Ρένερ μίλησε ανοιχτά για το «μικροσκοπικό αλλά μνημειώδες» λάθος που έκανε και προκάλεσε το φρικτό ατύχημα με το εκχιονιστικό μηχάνημα που παραλίγο να τον σκοτώσει στα νέα του απομνημονεύματα. «Δεν έβαλα χειρόφρενο ούτε απενεργοποίησα τις χαλύβδινες ράγες», έγραψε «Εκείνη τη στιγμή – μια αθώα, κρίσιμη, στιγμή που μου άλλαξε τη ζωή – αυτό το μικροσκοπικό αλλά μνημειώδες λάθος του μυαλού θα άλλαζε την πορεία της ζωής μου για πάντα».
Ο Ρένερ βρισκόταν στην καμπίνα του τεράστιου εκχιονιστικού του, όταν του πέρασε από το μυαλό ότι ο ανιψιός του βρισκόταν σε κίνδυνο. Πήδηξε έξω σε μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή του. «Τα πόδια μου έχασαν την πρόσφυσή τους στις κινούμενες γραμμές και δεν έφτασα ποτέ στην καμπίνα. Τινάχτηκα βίαια προς τα εμπρός, εκτός ελέγχου», έγραψε.
«Σε εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου εκτινάχθηκα από τις περιστρεφόμενες μεταλλικές γραμμές, με τα χέρια μου να κουνάνε. Έτρεξα πάνω από το μπροστινό μέρος των γραμμών, σπρώχτηκα προς τα εμπρός, κάτω στον σκληρό πάγο, όπου το κεφάλι μου χτύπησε δυνατά στο έδαφος και αμέσως άνοιξε διάπλατα.»
«Ακούστηκαν τρομεροί ήχοι τριξίματος καθώς 6350 κιλά γαλβανισμένου χάλυβα μηχανημάτων έστριβαν αργά, αδυσώπητα, μονότονα πάνω στο σώμα μου. Ήταν ένα φρικιαστικό soundtrack». Ο Ρένερ υπέστη 38 κατάγματα οστών στη δοκιμασία, όπως επίσης και διάτρηση στο συκώτι από ένα από τα σπασμένα πλευρά του και κατάρρευση του πνεύμονα
Ο ανιψιός του μπόρεσε να του προσφέρει βοήθεια μέχρι να φτάσουν οι διασώστες στο σημείο. Ο Ρένερ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όπου έμεινε για περισσότερες από δύο εβδομάδες και υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.
Μετά από πολύμηνη θεραπεία, επέστρεψε στα πλατό ολοκληρώνοντας τα γυρίσματα της τρίτης ταινίας «Knives Out», με τίτλο «Wake Up Dead Man». Όπως δήλωσε στο περιοδικό People, η συγγραφή του «My Next Breath», αποτέλεσε μια «λυτρωτική εμπειρία». «Δεν αποφεύγω να μιλάω για αυτό. Είναι μέρος της ζωής μου κάθε μέρα και αποτελεί πάντα μια υπέροχη υπενθύμιση για τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, για το πόσο εύθραυστο είναι το σώμα και πόσο απίστευτο είναι στην ανάρρωση», πρόσθεσε.