Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Τρίτη για πρώτη φορά τη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ από τότε που το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως απώθησε τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή, στα τέλη Απριλίου. Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε δίχως προηγούμενες ανακοινώσεις, επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη ρωσική προεδρία νωρίτερα σήμερα.
Η επίσκεψη είχε έντονο συμβολικό χαρακτήρα, με τον Πούτιν να συναντά εθελοντές, να επιθεωρεί κρίσιμες υποδομές και να αναδεικνύει το αφήγημα της «εθνικής ενότητας απέναντι στην εξωτερική απειλή».
Σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα, ο Πούτιν επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό Κουρσκ 2 και συνομίλησε με τοπικές αρχές και ομάδες πολιτών. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, κατηγόρησε την Ουκρανία για συνεχείς απόπειρες προώθησης προς τα ρωσικά σύνορα και έδωσε εντολή για ενίσχυση των μονάδων αποναρκοθέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή εκτοπισμένων κατοίκων.
Η επίσκεψη περιλάμβανε κλειστή σύσκεψη με εθελοντικές ομάδες, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε τη στήριξή του στην πρόταση για συνέχιση των μηνιαίων επιδομάτων προς τους εκτοπισμένους. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον ασκούντα χρέη κυβερνήτη της περιοχής, Αλεξάντρ Χίνσταϊν, πως το Κρεμλίνο σκοπεύει να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων οικογενειών.
Υπενθυμίζεται ότι η περιφέρεια Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, είχε γίνει πεδίο μάχης τον Αύγουστο του 2024, όταν ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική εισβολή στο ρωσικό έδαφος. Επιχείριση που κάποιοι χαρακτήρισαν ως την μεγαλύτερη επιτυχία του Κιέβου στο μέτωπο καθώς ήταν η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξένος στρατός κατέλαβε ρωσικό έδαφος, ενώ άλλοι ως παγίδα που αριστοτεχνικά η Μόσχα έστησε στην Ουκρανία προκειμένου να συναντά λιγότερη αντίσταση στην νοτιοανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία, με τη βοήθεια έως και 12.000 στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα —σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα— ισχυρίστηκε ότι ανέκτησε πλήρως τον έλεγχο της περιοχής στα τέλη Απριλίου. Το Κίεβο από την πλευρά του αμφισβήτησε τον ισχυρισμό, επιμένοντας ότι διατηρεί στρατιωτική παρουσία.
Η επίσκεψη του Πούτιν ερμηνεύεται ως προσπάθεια να δείξει ότι η Ρωσία έχει τον έλεγχο της κατάστασης, τη στιγμή που η εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το 2022, συνεχίζει να έχει υψηλό κόστος σε ανθρώπινες απώλειες και υλικό. Παράλληλα, ο Πούτιν απορρίπτει προτάσεις για κατάπαυση του πυρός από ΗΠΑ και Ευρωπαίους.
«Αυτό που κάνετε τώρα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την περιοχή και τη χώρα, θα μείνει μαζί σας για πάντα ως ίσως το πιο σημαντικό έργο στο οποίο συμμετείχατε», είπε ο Πούτιν, πίνοντας τσάι με τους εθελοντές.
Η προηγούμενη επίσκεψη Πούτιν στην περιφέρεια είχε γίνει τον Μάρτιο, όταν ακόμα υπήρχαν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή. Τότε είχε φορέσει στρατιωτική στολή – κάτι σπάνιο για τον Ρώσο πρόεδρο – και είχε εμφανιστεί στο τοπικό στρατηγείο πλάι σε ανώτατους αξιωματικούς.
Αποκλείεται δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο πιο πιθανό είναι να βάλει 50% δασμούς στα Ευρωπαϊκά προϊόντα όσο και να τους πονάει αυτό… Αν δεχόταν η Ρωσία την εκεχειρία θα άφηνε τους Ουκρανούς να ανασυνταχθούν και να εξοπλιστούν, οπότε σίγουρα μόνο μια μόνιμη συμφωνία θα γίνει αποδεκτή… Αυτό έλειπε ενώ κερδίζουν κάθε μέρα έδαφος να κάνουν ότι θέλουν οι Ουκρανοί, ελπίζω να είναι άλλο ένα σχέδιο των Αμερικανών αλλιώς δεν εξηγείται γιατί απαιτεί άμεσα εκεχειρία…