Από την ώρα που ανακοινώθηκε η 3η Ιουνίου ως η ημέρα των εκλογών στον Αρειο Πάγο, για να επιλεγούν τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων από τα οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει το νέο Πρόεδρο και το νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Δικαιοσύνη κινείται σε προεκλογική τροχιά.
Στις 30 Ιουνίου αποχωρούν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους και υπ΄ατμόν βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι συγκεντρώνουν – μέχρι τώρα – τις περισσότερες πιθανότητες, για να επιλεγούν από τους συναδέλφους τους, ως υποψήφιοι για τις θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Αναμένονται δύο ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές Ολομέλειες, από τις οποίες αναμένεται να αναδειχθούν πέντε ανώτατοι δικαστές, για τη θέση του Προέδρου ΑΠ και τρεις Αντεισαγγελείς ΑΠ για τη θέση του Εισαγγελέα ΑΠ, καθώς βάσει του νόμου Φλωριδη, γιά την επιλογή του προσώπου, που αναμένεται να αντικαταστήσει την υπό αποχώρηση Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς, που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία υποχρεούνται να προτείνουν πέντε πρόσωπα επιλογής τους, ενώ για το πρόσωπο του νέου Εισαγγελέα ΑΠ, οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, θα πρέπει να προτείνουν τρεις υποψηφίους.
Όπως αναφέρεται στο dikografies.blogspot.com από τους πέντε επιλεγέντες ανώτατους δικαστές η Κυβέρνηση αναμένεται να επιλεξει το νέο ή τη νέα Πρόεδρο ΑΠ, ενώ από τους τρεις Αντεισαγγελείς ΑΠ, θα επιλέξει το νέο ή τη νέα Εισαγγελέα ΑΠ.
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το όνομα του Αντεισαγγελέα ΑΠ Κωνσταντίνου Τζαβέλα, έχει ακουστεί ως «φαβορί». Ομως στα «πηγαδάκια» του Αρείου Πάγου επικρατεί προβληματισμός, ο οποίος έγκειται στο εξής: Ο κ. Τζαβέλας, μπορεί να ήταν εξ αρχής κοντά στην υπό αποχώρηση Εισαγγελέα κ. Αδειλίνη, καθώς ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου της, ωστόσο έχει πολύ μικρό διάστημα θητείας μπροστά του, αφού αποχωρεί τον Ιούνιο του 2026. Ισως αυτός ήταν και ο λόγος, που για πολλούς θεωρείται ο αρχαιότερος, ενώ είναι από τους νεότερους στην επετηρίδα και μάλιστα νεότερου διαγωνισμού (1991).
Σαν Αθλητικός Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης του 2004, εισηγήθηκε τον νόμο για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας που έγινε πράξη, ως «Νόμος Ορφανού».
Μάχιμος εισαγγελέας μέχρι τέλους με παρεμβάσεις του για την καταπολέμηση του εγκλήματος και με άρθρα του στον τύπο, για την βελτίωση των συνθηκών στην απονομή δικαιοσύνης.
Όπως είπε ο ίδιος σε μία τοποθέτησή του «Ομελέτα δεν γίνεται αν δεν σπάσεις αυγά».
Λίγο πριν εγκαταλείψει την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε τη δολοφονία του ζωέμπορου Δ. Γραικού, ο οποίος ήταν θαμένος επί τρία χρόνια μαζί με το αυτοκίνητό του, σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας κ.Φλωρίδης, μετά από συστηματική μελέτη και επίμονη έρευνα, με διάταξή του υπέδειξε στους αστυνομικούς που ήταν θαμμένος ο Δ. Γραικός. Ο νεκρός βρέθηκε μετά από λίγες ημέρες και ο δολοφόνος οδηγήθηκε στη φυλακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτιμήσεις των συναδέλφων της συγκαταλέγεται και η Αντεισαγγελέας ΑΠ Μαρία Γκανέ, η οποία έχει τρία χρόνια θητείας, μέχρι την αφυπηρέτηση της,