Η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι έβαλε οριστικά λουκέτο στο μουσείο «La Pastera» του Εθνικού Πάρκου Λανίν, αφιερωμένο στον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, την εβδομάδα που πέρασε.
Το κτίριο διαχειριζόταν από το 2008 το συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων (ATE), βάσει συμφωνίας της εποχής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανουέλ Αντόρνι, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων ανακάλεσε τη σύμβαση επειδή το συνδικάτο «μετέτρεψε τον χώρο σε μουσείο προώθησης του Γκεβάρα, μακριά από τον αρχικό πολιτιστικό του σκοπό».
Ο Αντόρνι υποστήριξε πως στην έκθεση χρησιμοποιούνταν κρατικοί πόροι για «αναπαράσταση της ζωής ενός τρομοκράτη με πολυμέσα». Ανέφερε ως παραδείγματα την παρουσίαση του βιβλίου Mundo Che στην Αβάνα και οργανωμένες επισκέψεις πανεπιστημιακών φοιτητών. «Η υπεράσπιση των χρημάτων όλων των Αργεντινών είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κίνηση εντάσσεται στον συνολικό έλεγχο παλαιών συμφωνιών που, κατά την κυβέρνηση, παραβιάζουν τις αρχές της.
Ποιος ήταν ο Τσε Γκεβάρα
Ο Γκεβάρα, Αργεντινός γιατρός και αντάρτης, υπήρξε κεντρική μορφή της κουβανικής επανάστασης στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο το 1959. Διετέλεσε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας προτού επιχειρήσει να επεκτείνει τον αντάρτικο αγώνα σε Κονγκό και Βολιβία, όπου και εκτελέστηκε το 1967. Η δράση του περιελάμβανε συνοπτικές εκτελέσεις αντιπάλων στη Λα Καμπάνια, γεγονός που του χάρισε το προσωνύμιο «ο χασάπης της Λα Καμπάνια». Στην ομιλία του στον ΟΗΕ το 1964 είχε δηλώσει: «Εκτελέσαμε, εκτελούμε και θα συνεχίσουμε να εκτελούμε όσο χρειαστεί».
Αντιδράσεις και επόμενα βήματα
Το λουκέτο στο μουσείο πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης για τη μεταχείριση ιστορικών μορφών και τη χρήση δημόσιων πόρων. Η ATE κάνει λόγο για «ιδεολογική λογοκρισία», ενώ κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι θα αξιοποιήσουν το κτίριο σε «πραγματικά πολιτιστικές δράσεις». Καμία ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί για την επαναλειτουργία του χώρου υπό νέο φορέα.
Του είχαν κάνει και μουσείο….λα ριβολουσιον !!