Κάποτε ήταν τα κομπολόγια, τα σταυρουδάκια, τα διάφορα φυλαχτά και –ποιος μπορεί να ξεχάσει– το διάσημο αποσμητικό με το δεντράκι.
Σήμερα, η τεχνολογία έχει πάρει τη θέση αυτών των «παραδόσεων» με πιο μοντέρνα, αλλά εξίσου ενοχλητικά αντικείμενα: κυρίως τις βάσεις για τα κινητά τηλέφωνα, που βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά κολλημένες στο παρμπρίζ.
Ωστόσο, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι ξεκάθαρος: οτιδήποτε εμποδίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού θεωρείται επικίνδυνο και απαγορεύεται ρητά. Σύμφωνα με το Άρθρο 34, παρ. 2 του ΚΟΚ, ο οπτικός άξονας του οδηγού πρέπει να παραμένει απολύτως ελεύθερος.
Αν διαπιστωθεί παράβαση, είτε πρόκειται για κρεμαστά αντικείμενα, κινητά τηλέφωνα, χαρτιά ή διακοσμητικά, επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ, καθώς και 3 βαθμοί στο point system.
Για την ασφάλειά σας –και για να αποφύγετε τα πρόστιμα– φροντίστε να τοποθετείτε το κινητό σε βάσεις που δεν εμποδίζουν την ορατότητα, όπως στην κονσόλα ή στους αεραγωγούς του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το φως από την οθόνη του κινητού τη νύχτα, που μπορεί να τυφλώσει τον οδηγό.
Εξίσου απαγορευμένες είναι και οι αντιηλιακές μεμβράνες στο παρμπρίζ. Αν έχουν χαμηλή διαπερατότητα (κάτω από 75%), επιφέρουν το ίδιο πρόστιμο με τις υπόλοιπες παραβάσεις.
Η ουσία δεν είναι μόνο το διοικητικό πρόστιμο – είναι κυρίως η ασφάλεια. Ένα καθαρό, ελεύθερο οπτικό πεδίο μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μια κρίσιμη στιγμή.
οτι μαλακία υπάρχει εδώ στην Ελλάδα την κάνουν νόμιμη. Τόσο έξυπνα μυαλά υπάρχουν για να δημιουργούν προβλήματα χωρίς λόγο στους πολίτες, και για να μαζεύουν χρήμα πρόστιμα κ.τ.λ. Αλητεία .
οι αντιηλιακές μεμβράνες στο παρμπρίζ. των ΟΠΚΕ Που έχουν χαμηλή διαπερατότητα (κάτω από 40%) γιατι να υπάρχουν;;;