ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ! ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΗ SRINAGAR ΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ DRONE – Η ΙΝΔΙΑ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ S-400 ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ – ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, Η ΓΗ ΒΡΑΖΕΙ – ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Κοινοποίηση:
67

Τρίτη νύχτα συγκρούσεων στο Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Καθώς η Ινδία και το Πακιστάν διανύνουν την τρίτη συνεχόμενη νύχτα συγκρούσεων, οι εχθροπραξίες εντείνονται σε ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ και πέραν αυτής, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Αργά την Παρασκευή, οι ινδικές αρχές ανέφεραν έντονες εισβολές drone στα βόρεια σύνορα της χώρας, με εκρήξεις και διακοπές ρεύματος σε πόλεις όπως η Σριναγκάρ, η Τζαμού, η Φερόζπουρ και η Αμριτσάρ. Ο ινδικός στρατός ισχυρίστηκε ότι πακιστανικά drone – φερόμενα ως τουρκικής προέλευσης – είχαν αναχαιτιστεί σε 26 τοποθεσίες. Το Πακιστάν, ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «φανταστικές ισχυρισμούς άμυνας».

Η κρίση ξεκίνησε ύστερα από μια φονική τρομοκρατική επίθεση στα τέλη Απριλίου στην ινδική πλευρά του Κασμίρ, που είχε ως αποτέλεσμα 26 νεκρούς. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για την επίθεση και πραγματοποίησε αντίποινα αεροπορικά χτυπήματα την Τετάρτη, στοχεύοντας τοποθεσίες στο Πακιστάν και στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν. Το Πακιστάν απάντησε με δικά του πυρά, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και επιθέσεων με drones, μερικά από τα οποία φέρεται να έφτασαν στην ινδική πόλη Τζαμού.

Έχουν αναφερθεί απώλειες αμάχων και από τις δύο πλευρές, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής λόγω των αντιφατικών δηλώσεων, του περιορισμένου πρόσβασης των μέσων ενημέρωσης και της εκτεταμένης παραπληροφόρησης.

Ένας νέος τύπος πολέμου

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρήση καμικάζι drone, για πρώτη φορά σε συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, σηματοδοτεί μια επικίνδυνη εξέλιξη. Και οι δύο χώρες έχουν επενδύσει στην τεχνολογία των drone — η Ινδία σε συνεργασία με το Ισραήλ και το Πακιστάν με την υποστήριξη της Τουρκίας και της Κίνας. Αν και δεν πιστεύεται ότι καμία από τις δύο πλευρές χρησιμοποιεί drones ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, οι αναλυτές φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω.

«Πρόκειται για την πρώτη σημαντική κλιμάκωση με χρήση drones μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων», δήλωσε ο James Patton Rogers, ειδικός σε θέματα πολέμου με drones στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Αν και τα drones αποτελούν μια τακτική κλιμάκωσης χαμηλού επιπέδου, θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν προάγγελο πιο καταστροφικών όπλων».

nuk_2_1

Συγκρούσεις πέρα από το πεδίο της μάχης

Η σύγκρουση έχει επίσης διαταράξει τη ζωή των πολιτών και σημαντικές εκδηλώσεις. Η Ινδική Πρέμιερ Λιγκ ανέστειλε τους αγώνες για μια εβδομάδα, ενώ η Πακιστανική Σούπερ Λιγκ μετέφερε τους υπόλοιπους αγώνες της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά τη διακοπή ενός αγώνα στο Ραβαλπίντι λόγω βομβαρδισμών στην περιοχή.

Στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, πραγματοποιήθηκαν κηδείες για τους πολίτες που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάτοικοι και από τις δύο πλευρές της Γραμμής Ελέγχου ανέφεραν ότι πέρασαν άυπνες νύχτες γεμάτες φόβο και ήχους εκρήξεων.

nuk_3

«Πυρετός» διπλωματικών προσπαθειών

Τα κράτη του Κόλπου, ιδίως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, έχουν ξεκινήσει επείγουσες προσπάθειες διαμεσολάβησης. Ο Σαουδάραβας πρέσβης Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ συναντήθηκε με αξιωματούχους στη Νέα Δελχί και το Ισλαμαμπάντ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επισκέφθηκε επίσης τις δύο πρωτεύουσες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτές οι χώρες ελπίζουν να αποτρέψουν την επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Οι παράλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παραμένουν ενεργοί, αν και οι επίσημες δηλώσεις και από τις καθώς συνεχίζονται οι θεάσεις drone και οι ανταλλαγές πυροβολισμών δεν δείχνουν σημάδια να σταματήσουν, οι ειδικοί λένε ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες. Οι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν παραμείνει ασυνήθιστα σιωπηλοί μέχρι στιγμής.

Υπάρχει ακόμα ελπίδα, λένε ορισμένοι αναλυτές της περιοχής, ότι με τις δύο κυβερνήσεις να επιδεικνύουν στρατιωτική δύναμη και εσωτερική ανθεκτικότητα, μπορεί τώρα να αναζητήσουν μια διέξοδο για να αποφύγουν μια βαθύτερη σύγκρουση.

«Όσο πιο γρήγορα το κάνουν, τόσο καλύτερα για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Farhan Hanif Siddiqi, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Quaid-e-Azam στο Ισλαμαμπάντ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Θα μειωθούν τα αλλόθρησκα πάκια αλλά τι να το κάνεις, θα έρθουν λογικά εκατομμύρια ζώα μέσω τουρκίας ότι έγινε πριν δέκα χρόνια θα το ζήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό… Δεν έπρεπε να αφήσουν το πακιστάν να έχει πυρηνικά, όλη η Ασία και όχι μόνο κινδυνεύει εννοείται ότι δεν θα κερδίσει κανένας…

Leave a Response