Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν «κίτρινο δρόμο» στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, ο οποίος τους οδήγησε στην ανακάλυψη δύο χαμένων δανέζικων πλοίων μεταφοράς σκλάβων.
Αυτό άλλαξε το 2015, όταν Αμερικανοί θαλάσσιοι αρχαιολόγοι βρήκαν κίτρινα τούβλα από ένα από τα ναυάγια, γεγονός που έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με την ιστορία τους.

«Οι αναλύσεις είναι πολύ πειστικές και δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία ότι αυτά είναι τα ναυάγια των δύο δανικών πλοίων μεταφοράς σκλάβων», δήλωσε ο συν-ερευνητής David Gregory του Εθνικού Μουσείου της Δανίας.
«Τα τούβλα είναι δανέζικα, το ίδιο και τα ξύλα, τα οποία είναι επιπλέον καμένα και καπνισμένα από φωτιά. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορικές αναφορές που αναφέρουν ότι ένα από τα πλοία κάηκε», πρόσθεσε σε δήλωση.
Οι μετρήσεις των τούβλων αποκάλυψαν ότι είχαν το ίδιο μέγεθος με τα κίτρινα τούβλα «Flensburg» που χρησιμοποιούνταν στη Δανία και τις δανικές αποικίες κατά τη διάρκεια του 1700.
Η ανάλυση του πηλού τους επιβεβαίωσε ότι προέρχονταν από τη Δανία — συγκεκριμένα είτε από μια παραλία που ονομάζεται Iller Strand είτε από μια μικρή πόλη που ονομάζεται Egernsund.
Και οι δύο αυτές τοποθεσίες βρίσκονται κοντά στο φιόρδ του Φλένσμπουργκ, όπου, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, υπήρχε μεγάλη βιομηχανία παραγωγής τούβλων τον 18ο αιώνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο χρονολόγησης με δακτυλίους δέντρων για να προσδιορίσουν την προέλευση του ξύλου βελανιδιάς που εξήχθη από ένα από τα ναυάγια και διαπίστωσαν ότι προέρχεται από ένα δέντρο στο δυτικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας που κόπηκε μεταξύ 1690 και 1695.
Οι πήλινοι σωλήνες προσφέρουν περαιτέρω αποδείξεις ότι τα πλοία ήταν δανέζικα, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν σωλήνες ολλανδικής κατασκευής που ήταν συνηθισμένοι στα δανέζικα πλοία της εποχής.
«Το μέγεθος, το σχήμα και τα σχέδια των σωλήνων υποδηλώνουν ότι κατασκευάστηκαν την περίοδο ακριβώς πριν από το ναυάγιο των πλοίων το 1710», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Gregory ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον θαλάσσιο αρχαιολόγο Andreas Kallmeyer Bloch, ο οποίος εργάζεται εδώ και χρόνια για να προσδιορίσει την προέλευση των ναυαγίων της Κόστα Ρίκα.
«Ήταν μια μακρά διαδικασία και κατά τη διάρκεια της έρευνας ήμουν κοντά στο να τα παρατήσω», δήλωσε ο Bloch.

«Αλλά αυτή είναι αναμφίβολα η πιο τρελή αρχαιολογική ανασκαφή στην οποία έχω συμμετάσχει. Όχι μόνο επειδή έχει μεγάλη σημασία για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και επειδή είναι ένα από τα πιο δραματικά ναυάγια στην ιστορία της Δανίας, και τώρα ξέρουμε ακριβώς πού συνέβη. Αυτό συμπληρώνει δύο κομμάτια που έλειπαν από την ιστορία της Δανίας», πρόσθεσε.
Η Δανία απαγόρευσε το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων το 1792, αλλά δεν κατάργησε την δουλεία μέχρι το 1847, σύμφωνα με το μουσείο.
Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από το νέο ερευνητικό κέντρο του μουσείου, Njord, το οποίο σχεδιάζει να ανασκάψει πολλά άλλα ναυάγια δανικών πλοίων σε όλο τον κόσμο.