Μόλις 29% των νέων φαρμάκων είναι πλήρως διαθέσιμα στους ασθενείς στην Ευρώπη, ενώ άλλο ένα 17% βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας.
Για να φτάσουν όμως αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς, πρέπει να περάσουν πάνω από 19 μήνες κατά μέσο όρο, μέχρι το σύστημα υγείας ή ασφάλισης του κάθε κράτους – μέλους να καλύπτει τους ασθενείς – ασφαλισμένους.
Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, λόγω της εσωτερικής νομοθεσίας του κάθε κράτους μέλους, αλλά και των πόρων που είναι διατεθειμένο το κάθε κράτος να διαθέσει για τη φαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού του.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δύο έρευνες της εταιρείας μελετών IQVIA, οι οποίες έγιναν για λογαριασμό της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA). Η πρώτη αφορά το ποσοστό των νέων φαρμάκων που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται να περιμένουν οι ασθενείς μετά την αδειοδότηση των φαρμάκων για κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι την πρόσβαση των ασθενών με αποζημίωση από τον φορέα περίθαλψής τους. Η δεύτερη αφορά τα αίτια της καθυστέρησης στην πρόσβαση των ασθενών, αλλά και της έλλειψης διαθεσιμότητας των καινοτόμων φαρμάκων στους Ευρωπαίους ασθενείς.