ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΘΛΙΩΝ: ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κοινοποίηση:
diavitis-1024x683-1

Οι 9 στους 10 ασθενείς με χρόνιες παθήσεις βρίσκουν εμπόδια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το νόσημά τους, ενώ 4 στους 10 είτε δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τελικά τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζονταν, είτε στερήθηκαν την απαραίτητη θεραπεία τουλάχιστον μία φορά.

Πολύ χειρότερα, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψής τους, το 80% των ασθενών με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις ή με αναπηρία, έχει μειώσει την τελευταία διετία τις δαπάνες του για κάλυψη βασικών αναγκών σε τρόφιμα και ρούχα, για να μπορέσει να καλύψει δαπάνες υγείας.

Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς στη χώρα μας δεν φτάνουν ούτε οι μισές καινοτόμες θεραπείες ακόμη και αυτές, για να φτάσουν στους ασθενείς χρειάζεται να περάσουν περίπου δύο χρόνια από την άδεια κυκλοφορίας τους.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Στην ημερίδα, Πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία άκουσαν τη «φωνή» των ασθενών για τα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά για την πρόσβασή τους σε παροχές υγείας- από τη διάγνωση και την παραπομπή τους στον ειδικό, μέχρι την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις είναι η υψηλή οικονομική επιβάρυνση, η μεγάλη αναμονή για εξετάσεις, αλλά και η έλλειψη διαθεσιμότητας σε φάρμακα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τα τελευταία δύο χρόνια το 80% των ερωτηθέντων έχει μειώσει δαπάνες για βασικές δαπάνες όπως τρόφιμα και ρούχα για να ανταπεξέλθουν σε έξοδα υγείας.

Από την πλευρά της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, η Πρόεδρος Βάσω Βακουφτσή, είπε πως οι ανισότητες δυστυχώς παραμένουν και είναι πολλές, οπότε οφείλουμε να ενσκήψουμε στο πρόβλημα για τις αμβλύνουμε. «Δεν λαμβάνουμε όλοι τις ίδιες θεραπείες, ειδικά οι ασθενείς που διαμένουν στην Περιφέρεια. Υπάρχουν τεράστιοι χρόνοι αναμονής στα νοσοκομεία για ραντεβού. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα διαγνωστικές εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται. Είναι επίσης αρκετά σοβαρή και η καθυστερημένη εισαγωγή των νέων και καινοτόμων θεραπειών στο σύστημα και αυτό δημιουργεί ανισότητες με πολίτες άλλων χωρών. Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας» υπογράμμισε.

Η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Παρασκευή Μιχαλοπούλου, αναφέρθηκε στην πρόληψη νοσημάτων, τόσο πρωτογενώς (συνήθειες ζωής, περιβαλλοντικοί παράγοντες) όσο και δευτερογενώς, μέσω ιατρικών εξετάσεων. Όπως είπε, το εθνικό πρόγραμμα συμπτωματικού ελέγχου ήταν απαραίτητο, όμως θα θέλαμε και ένα προσυμπτωματικό εθνικό έλεγχο και για τις σπάνιες παθήσεις και νοσήματα. «Στην πρωτογενή πρόληψη υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του πληθυσμού και δυσκολία αλλαγής συμπεριφορών (κάπνισμα, διατροφή, φυσική δραστηριότητα). Επίσης υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Μεγάλο θέμα είναι και η βιωσιμότητα των προγραμμάτων, ώστε αυτά να συνεχιστούν».

«Εάν δεν έχουμε έγκαιρη διάγνωση δεν θα έχουμε αποτελεσματική θεραπεία» υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος Καίτη Θεοχάρη, τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και εκπαίδευσης των γιατρών, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών, την ώρα που η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντική πρόκληση. Αναφέρθηκε τόσο στις γεωγραφικές και οικονομικές ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται, όσο και στις οικονομικές. Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία, αλλά και κατακερματισμός των υπηρεσιών υγείας.

Για τα εγκλήματα στην Υγεία το ΜΑΚΕΛΕΙΟ που κυκλοφορεί σήμερα φιλοξενεί ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ: 

exofyllo 8-5

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Acetazolamide
    .
    ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΙΦΕΤ δηλαδή το κράτος, πρωθυπουργός, υπουργος παραγγέλνει.
    .
    Από τα Χριστούγεννα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ
    .
    ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΔΕΝ ΣΈΒΕΤΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
    .

  2. Δεν φταινε τα καθαρματα που μας κυβερνανε και μας κανουν οσα μας κανουν, αλλα εμεις που ακομα τους ανεχομαστε και οι μεταλλαγμενοι που τους στηριζουν ακομα.

Leave a Response