Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διατροφή πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χημική ουσία θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για να διατηρήσετε το σώμα σας δυνατό και το μυαλό σας έξυπνο καθώς γερνάτε.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη δυνατότητα απλών διατροφικών τροποποιήσεων να επηρεάσουν τη συνολική ποιότητα ζωής και να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της υγιούς γήρανσης», δήλωσε ο Dr. Eric Rimm, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και συγγραφέας της μελέτης, όπως αναφέρει η New York Post.
Τι είναι τα φλαβονοειδή;
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτά. Έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής στον εγκέφαλο, της υποστήριξης της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και ακόμη και της βοήθειας για τη διατήρηση της σκελετικής μυϊκής μάζας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις σημαντικότερες χρόνιες ασθένειες, όπως η άνοια, ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια», δήλωσε η Dr. Nicola Bondonno, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan και συγγραφέας της μελέτης.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή τείνουν να γερνούν καλύτερα», πρόσθεσε.
Γήρανση με φλαβονοειδή
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 62.743 γυναίκες και 23.687 άνδρες επί 24 χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο αδυναμίας, 12% χαμηλότερο κίνδυνο μειωμένης σωματικής λειτουργίας και 12% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερη πρόσληψη.
Ενώ τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο έντονα στους άνδρες, η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών εξακολουθούσε να συνδέεται με την καλύτερη ψυχική υγεία.
Η τακτική απόλαυση τροφών και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να σας βοηθήσει να γεράσετε πιο υγιείς, μειώνοντας τον κίνδυνο αδυναμίας, σωματικής παρακμής και κακής ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Dr. Aedin Cassidy, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Queens του Μπέλφαστ και κύριο συγγραφέα της μελέτης.
Προμηθευτείτε μούρα, μήλα, σταφύλια, κεράσια, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, λάχανα, σέλινο, καρότα, μπρόκολα και σόγια. Όλα αυτά είναι γεμάτα με αυτές τις ισχυρές φυτικές ενώσεις.
Και το καλύτερο; Το τσάι, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα παρέχουν επίσης μια υγιή δόση φλαβονοειδών.
Αν δεν έχετε θέσει ως προτεραιότητα την επαρκή πρόσληψη φλαβονοειδών στη διατροφή σας, δεν είναι πολύ αργά για να αποκομίσετε τα οφέλη τους.
«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που αύξησαν την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή κατά τρεις μερίδες την ημέρα, είχαν 6% έως 11% χαμηλότερο κίνδυνο στις γυναίκες και 15% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας στους άνδρες», δήλωσε ο Rimm.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στις γυναίκες μπορεί να οφείλονται σε διαφορές στους χρόνους παρακολούθησης και όχι στο φύλο, κάτι που, όπως είπαν, δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς στην τρέχουσα έρευνα.