ΗΠΑ: Αποζημίωση σε εκατοντάδες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων από πρώην γυναικολόγο

Κοινοποίηση:
GINAIKOLOGOS

Συνολικά 750 εκατομμύρια δολάρια θα καταβάλουν το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νεοϋρκέζικο νοσοκομείο του σε εκατοντάδες γυναίκες οι οποίες έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων από έναν πρώην γυναικολόγο, δήλωσε ο δικηγόρος των θυμάτων.

Ο πρώην γυναικολόγος Ρόμπερτ Χάντεν, ο οποίος περιγράφηκε από τους δικαστές ως ένα «αρπακτικό με λευκή μπλούζα», κρίθηκε πέρυσι ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο Χάντεν καταδικάσθηκε επειδή, από την αρχή των χρόνων του 1990 και μέχρι το 2012, είχε επιτεθεί σε μεγάλο αριθμό γυναικών, ανάμεσα στις οποίες η Ίβλιν Γιανγκ, ο σύζυγος της οποίας Άντριου Γιανγκ ήταν υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2020.

Ο δικηγόρος εκατοντάδων από τα θύματα Άντονι Ντιπιέτρο διευκρίνισε πως η αποζημίωση των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα καταβληθεί από το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το πρεσβυτεριανό πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, αφορά 576 πρώην ασθενείς του γυναικολόγου στο πλαίσιο μιας φιλικής διευθέτησης σε αστικό δικαστήριο.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: είμαστε εδώ για να φροντίζουμε ώστε οι θεσμοί που καλύπτουν την εκμετάλλευση και τις επιθέσεις να λογοδοτούν για τα εγκληματά τους», δήλωσε ο Ντιπιέτρο.

Η Ίβλιν Γιάνγκ, η οποία το 2020 είχε εμπιστευθεί στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης CNN ότι ο Ρόμπερτ Χάντεν της είχε επιτεθεί το 2012, όταν ήταν έγκυος επτά μηνών, και ένα άλλο θύμα, η Μαρίσα Έχστετερ, χαιρέτισαν αυτό το συμβιβασμό με κοινή δήλωσή τους στο X.

«Ένας νέος μεγάλος σταθμός στη μακρά αναζήτηση της δικαιοσύνης εκ μέρους των γυναικών που επέζησαν του Χάντεν», δήλωσαν. «Όσο απίστευτη κι αν είναι η στιγμή αυτή, ξέρουμε πως οι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα κλάσμα του συνόλου των εγκλημάτων του Χάντεν», πρόσθεσαν.

Τα δύο θύματα δήλωσαν επίσης πως το πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει ακόμα «πολλή δουλειά να κάνει» για να βάλει τέλος στην απόκρυψη και στα συστημικά προβλήματα που επέτρεψαν «στο πιο δραστήριο σεξουαλικό αρπακτικό της ιστορίας των ΗΠΑ» να συνεχίσει τη δράση του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response