Αιολικό φιάσκο στη Βρετανία – Ακυρώθηκε το μεγαλύτερο πάρκο ανεμογεννητριών στην Ευρώπη

Κοινοποίηση:
fc271f8cece4563fd0c9461bf673b0a7_XL

Η «πράσινη επανάσταση» που υποσχόταν φθηνή, καθαρή και ανεξάρτητη ενέργεια για εκατομμύρια Βρετανούς καταρρέει υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας.

Η Orsted, κολοσσός των υπεράκτιων αιολικών, ανακοίνωσε την παύση του έργου Hornsea 4 – ενός από τα μεγαλύτερα και πιο προβεβλημένα πρότζεκτ της ενεργειακής μετάβασης – επικαλούμενη αλματώδη αύξηση κόστους, επιτοκίων και κινδύνων κατασκευής.
Παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, τα ρυθμιστικά προνόμια και τις βαρύγδουπες υποσχέσεις για «καθαρή ανάπτυξη», το έργο κρίθηκε μη βιώσιμο.
Το περιστατικό ενισχύει τη διαρκώς αυξανόμενη αίσθηση ότι το πράσινο εγχείρημα, μακριά από το να είναι λύση, εξελίσσεται σε ακριβό και εύθραυστο φιάσκο εις βάρος των φορολογούμενων.

Ένα απρόσμενο αιολικό φιάσκο

Πιο συγκεκριμένα, η δανέζικη εταιρεία Orsted ανακοίνωσε την «παύση» της ανάπτυξης του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hornsea 4, αποδίδοντας την απόφαση σε ένα αυξανόμενο πλήθος προκλήσεων, με κυριότερες την άνοδο του κόστους και τους κινδύνους υλοποίησης.
Η ανακοίνωση έγινε ενώ η εταιρεία παρουσίαζε καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, παρά τους ισχυρούς «αντίθετους ανέμους» που αντιμετωπίζει ο τομέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Η Orsted είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα έργα Hornsea 3 και Hornsea 4 μέσω του κυβερνητικού διαγωνισμού για τα «contracts for difference» στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 2023.
Ο συνδυασμός των δύο έργων θα υπερδιπλασίαζε το μέγεθος του υπάρχοντος αιολικού πάρκου Hornsea στα ανοιχτά του East Yorkshire – το μεγαλύτερο του κόσμου αυτή τη στιγμή.
Το Hornsea 4 είχε τη δυνατότητα να προσθέσει 2.400 MW στην ενεργειακή ικανότητα αιχμής – αρκετή ισχύ για την κάλυψη των αναγκών 2,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Ωστόσο, την Τετάρτη, η Orsted δήλωσε πως το έργο δεν είναι πλέον βιώσιμο υπό την παρούσα μορφή του.

Βρετανία – Δυνατό πλήγμα στην πράσινη ενέργεια

3947.webp

Η εταιρεία επικαλέστηκε «μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αύξησης στο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, των υψηλότερων επιτοκίων, και της εντεινόμενης δυσκολίας να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το Hornsea 4 εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος ενός τέτοιου κλίμακας έργου».
Προσέθεσε: «Η Orsted θα επανεξετάσει τις επιλογές για τη μελλοντική ανάπτυξη του Hornsea 4, δεδομένων των διατηρούμενων δικαιωμάτων στον θαλάσσιο βυθό, της συμφωνίας για σύνδεση στο δίκτυο και της άδειας Ανάπτυξης».
Η απόφαση αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ισχυρό πλήγμα για τις φιλοδοξίες της βρετανικής κυβέρνησης να επενδύσει δυναμικά στην πράσινη ενέργεια.

Η στρατηγική της επιδιώκει την πλήρη εξάλειψη της εξάρτησης από το φυσικό αέριο – τόσο για λόγους ενεργειακής ασφάλειας όσο και για την αποτροπή εκτίναξης των λογαριασμών, με ταυτόχρονη συμβολή στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο επικεφαλής της Orsted, Rasmus Errboe, δήλωσε:
«Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στο να είμαστε βασικός εταίρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για υπεράκτια αιολική ενέργεια και εκτιμούμε το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει.
Ωστόσο, η κατανομή του κεφαλαίου μας βασίζεται σε αυστηρά και αξιόκεντρα κριτήρια, και έπειτα από προσεκτική εξέταση αποφασίσαμε να τερματίσουμε την ανάπτυξη του έργου Hornsea 4 στην παρούσα μορφή του, αρκετά πριν τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης που είχε προγραμματιστεί για αργότερα φέτος».

Τα αιολικά πάρα βούλιαξαν στον πληθωρισμό

Σχολιάζοντας το… ναυάγιο του Hornsea 4 ένας εκπρόσωπος του Department for Energy Security and Net Zero επεσήμανε:
«Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι υψηλοί παγκόσμιοι πληθωριστικοί δείκτες και τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα στη βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη και θα συνεργαστούμε με την Orsted για να επαναφέρουμε το Hornsea 4 στην πορεία του.
Διαθέτουμε έναν ισχυρό αγωγό έργων για καθαρή ενέργεια ως το 2030 και η στοχευμένη στρατηγική μας διασφαλίζει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες πιέσεις και τις μεμονωμένες εμπορικές αποφάσεις ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Μέσω της αποστολής μας, θα παραδώσουμε ένα ενεργειακό σύστημα που θα μειώσει οριστικά τους λογαριασμούς και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας, ως μέρος του Σχεδίου Αλλαγής».
Από την πλευρά της Dhara Vyas, διευθύνουσα σύμβουλος του Energy UK, σχολίασε:
«Το 2024, η αιολική ενέργεια ξεπέρασε το φυσικό αέριο ως η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία. Σε συνδυασμό με το ευρύ φάσμα τεχνολογιών που διαθέτουμε, η αιολική ενέργεια έχει ήδη και θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της εξάρτησής μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και στη δημιουργία ενός ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος που θα βασίζεται κυρίως σε εγχώριες πηγές.

Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και θα ενισχύσει την οικονομία μας, μειώνοντας τα τιμολόγια μακροπρόθεσμα.
Η απώλεια ενός τόσο μεγάλου έργου ανεβάζει τον πήχη για τον επόμενο γύρο δημοπρασιών Contracts for Difference (AR7).
Παρότι η Orsted έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφασή της δεν προήλθε από κυβερνητική πολιτική, είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε ο AR7 να είναι επιτυχημένος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response