Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργική απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας για γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας και νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού «να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βέβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει».
Ωστόσο, με αυτήν την κίνηση, μπορεί μεν να αποκαθίσταται μία αδικία για τους γιατρούς που κάνουν ειδικότητα ή εξειδίκευση στις ΗΠΑ, όμως ο αριθμός των γιατρών που θα ωφεληθούν είναι ελάχιστος σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των γιατρών που μεταναστεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς.
Κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά ο επαναπατρισμός τους για να εργαστούν στη χώρα μας, ελάχιστα έχει να προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ακόμη και αν επιστρέψουν όλοι όσοι πήγαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια.