Στη χώρα μας, το μέλι θεωρείται μια εξαιρετική και υγιεινή επιλογή για γλυκαντικό, αλλά το σιρόπι σφένδαμου έχει κερδίσει την προτίμηση των Καναδών και Αμερικανών, καθώς και των χορτοφάγων και βίγκαν παγκοσμίως.
Είναι συνηθισμένο να συνοδεύει τηγανίτες ή βάφλες σε ένα τυπικό αμερικανικό πρωινό. Πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι το σιρόπι σφένδαμου μπορεί να προσφέρει περισσότερα από απλώς γλυκιά γεύση, καθώς ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας.
Μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Laval στο Κεμπέκ αποκάλυψε ότι η αντικατάσταση μόλις δύο κουταλιών της σούπας ραφιναρισμένης ζάχαρης με καθαρό σιρόπι σφένδαμου μπορεί να μειώσει σημαντικά τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αυτή η κλινική δοκιμή είναι η πρώτη του είδους της που αποδεικνύει ότι το σιρόπι σφένδαμου είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκαντικό.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition και παρακολούθησε 42 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 75 ετών, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που κυμαινόταν από 23 έως 40. Οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν το 5% των ημερήσιων θερμίδων τους είτε με σιρόπι σφένδαμου είτε με σιρόπι από ραφιναρισμένη ζάχαρη κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών περιόδων οκτώ εβδομάδων, με ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων ενδιάμεσα.
Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, καθώς όσοι κατανάλωσαν σιρόπι σφένδαμου παρουσίασαν τέσσερα σημαντικά οφέλη στην υγεία τους:
- Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα: Ο οργανισμός τους διαχειρίστηκε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σημαντικά πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την ομάδα της εξευγενισμένης ζάχαρης.
- Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά σχεδόν 3 μονάδες στην ομάδα του σιροπιού σφένδαμου, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς στην ομάδα της εξευγενισμένης ζάχαρης.
- Μειωμένο κοιλιακό λίπος: Στην ομάδα με σιρόπι σφένδαμου παρατηρήθηκε μείωση του σπλαχνικού λίπους, που συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
- Καλύτερη υγεία του εντέρου: Μια απροσδόκητη ανακάλυψη έδειξε μείωση των επιβλαβών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου και αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων.
«Τόσο μεμονωμένα όσο και συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης είναι αρκετά σημαντικά», σημειώνει ο Δρ Marette. «Η συνδυαστική μείωση αυτών των βασικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων» πρόσθεσε.
Ο Δρ Marette σχεδιάζει ήδη μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνήσει πώς το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων σε μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων.